keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kun uni ei tuu

Ärsyttää!   Mikä minua riivaa?!  Aina, kun saisin pitää ns. "heppavapaapäivän"  eli vapaata hevosten liikutuksesta, ja siten saisin nukkua pitkään,  Nii ei ! Tämä urpo alkaa pyörimään sängyssä jo reilun 4:n unitunnin jälkeen, ja reilun puolituntisen pyörittyään nousee ylös ja kyrpiintyneenä hilaa ahterinsa kahvikeittimen luokse epämääräistä muristen :D  Kävimpä sitten pikaisesti pienellä hiihtolenkillä naapurissa turisemassa sekä juoksuttelin hevoset tarhassa.

En tiedä, tää on taas varmaan joku minun monimutkaisen psyykkeeni toimintavika - vika joka ottaa pattiin niiiin paljon!   Ja arvatkaapas, miten paljon minua taas sitten huomenna nukuttaa, kun pitää herätä liikuttamaan heposista ainakin Vuse ?   Tiedän jo sen fiiliksen, ku kello soi ja on pakko nousta. Argh! Tää on niin tätä, mun perussettiä!

Ärsyttää kahtoa alla olevaa kuvaa,  tekisi nyt niin mieli nukkua :D  Mutta hilipasen tässä jo toista kuppia oikein vahvaa kahavetta ja koitan pysyä elävien kirjoissa tämän yön ajan!

Mua ei oikeastaa stressaa tällä hetkellä mikään ja olen todella tyytyväinen elämääni.   Eli, en usko että unettomuuteni johtuu stressistä tai murheista, joita kyllä vielä joku aika sitten aika rutkasti oli. 

Vai onko tämä nyt sitä kevättä kohti kasvavaa virkeyttä?  Herään usein talvihorroksesta "henkiin"  viimeistään helmikuun lopussa, yleensä kyllä jo tuon kuun alkupuolella.   Yleensäkin silloin, kun valo alkaa lisääntyä.  Silloin olen hyperaktiivinen, saan paljon aikaiseksi ja unen tarve vähenee huomattavasti.  Että en tiedä, oisko tää jo mukamas sitä "keväthuumaa" ? :D

Mutta silti kyllä uni tekisi hyvää.  Yötyö on todella raskasta ja lähes mahdotonta ilman kunnollisia unia päivän aikana.   Itse ainakin poden heti päänsärkyä ja saan tuolloin herkästi migreenikohtauksen.  Onneksi en ole saanut kohtausta aikoihin *koputtaa puuta*.

Aikoinaan kärsin tosi voimakkaasti unettomuudesta, kun olin sairastunut masennukseen ja työuupumukseen, mistä aiemmin olenkin maininnut. Usein huomasin pyöriväni vuoteessa ja koko ajan tuskailevan enemmän ja enemmän nukkumiseni kanssa, katsoen jatkuvasti kelloa laskeskellen nukuttavia tunteja ennen ylösnousuaikaa.  Monesti totesin vielä aamuyöllä, etten ollut saanut nukutuksi ja itkin usein hysteerisenä, koska tiesin, että seuraavasta työpäivästä tulisi kaiken muun paskan lisäksi unettomuuden vuoksi lisää helvetillisempi. 

Jouduikin tuohon aikaan ottamaan joskus nukahtamislääkkeitä, että sain unen päästä kiinni ja pystyin nukkumaan kertyneet univelat pois.  Onneksi uuden yöpaikan varmistumisen myötä myös unettomuus väheni ja sitä myöten lääkitys loppui.
Niin kuin aiemmin olen kertonut, olen päättänyt antaa nyt ja tulevaisuudessa enemmän aikaa omalle hyvinvoinnille. Syöden säännöllisesti ja terveellisemmin, liikkuen, antaen aikaa ystäville ja nukkuen riittävästi.    Siksi tämä tämänpäiväinen unettomuus riepoi niin paljon. Toivon kuitenkin kovasti, että tämä ei tule useasti toistumaan, koska tarvitsen unta kipeästi jaksaakseni töissä sekä kotona.  Haluan myös parantaa kuntoani ja pudottaa painoa,   ja siihenkin tarvitaan riittävästi unta.

Työterveyslääkärini sanoi aikoinaan, että lähes 70 % vakituisesti yötyötä tekevistä  lihoo ainakin sen 5 kiloa.  Mutta toisaalta jotkut myös kuulemma laihtuvat.  Yövalvominen vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan voimakkaasti, minulla harmikseni negatiivisella tavalla.   Olenkin lihonut tämän, kohta 3 vuoden aikana yhteensä 13 kiloa :O    Olen harkinnut tämän takia päivätyöhön siirtymistä ainakin hetkeksi, mutta pidän tästä työrytmistä niin paljon, että tästä olisi sääli luopua.  Koitankin muita keinoja kovasti, että saisin fysiikkani parempaa kuntoon, sekä painoni putoamaan edes vähän.

Mutta, jospa saisin huomenissa nukuttua.    Katsotaan miten käy.  Nukkukaa te minun puolestani, jos minä en siihen pysty :D

<3 Henna






6 kommenttia:

  1. Voi olla, että pakan sekotus työrytmissä voisi tuoda unta takaisin...ja tuossa unettomuudessa on sekin ärsyttävä puoli, että sitä alkaa stressata siitä unettomuudesta joka taas aiheuttaa lisää unettomuutta!!!Miun siskolla on ollut vuoooooosiiiiaaa jo sellaista, että yrittää tulla päivästä toimeen todella pienellä horroksen omaisella nukahtamisella...Hänkin on ollut jo kauan kypsä siihen tilanteeseen ja juuri työn aiheuttama stressi ei varsinkaan helpottanut asiaa. Hän ajatteli, että olisikohan siitä unitutkimuksesta hyötyä. Kuopiossakin niitä tekevät jo. Siinä tutkitaan juuri mikä sen unettomuuden aiheuttaa ja onko se fysiologista vai henkistä. Pitemmän päälle syö todella paljon ihmistä, eikä tarvita edes pitkiäkään pätkiä huonosti nukkuttuja öitä tai sinun tapauksessa päiviä, jopa että kun sitä rupeaa kestävään ensin viikkoja, sitten kuukausia, sitten vuosia...ja kohta ollaan valveillaoloaika semmoisisa vihanneksen tapaisia eläjiä, rämmitään valveajasta jotenkin läpi, usvassa kulkien...Tämä kuulosti ihan karmealta, mutta tuo on likipitäen siskon arkea..:( Eli siis, jos unettomuutta jatkuu pitempään, niin kannattaa ruveta selvittämään mistä se johtuu, jos ei perinteiset kotikäyttöiset metodit toimi!! Lämmin suihku ennen nukkumaanmenoa, mietiskely hetki, ei kahvia !ainakaan! pariin tuntiin ennen nukkumaanmenoa jne. onhan näitä...mutta toivotaan että saisit rytmistä kiinni!!!

    VastaaPoista
  2. Tuo teirän mustavalkoonen kissi muistuttaa ihan meirän Leeviä :)??

    Toivottavasti saat nukuttua pian kunnolla, ittellä on toki kans kausia ettei saa unta..Voisko se olla tämä tuleva kevätkin? ja kuutamot??

    VastaaPoista
  3. Ainiin joo, piti kysyä jotta tai sanua että käyppä kattomas myös meirän toista blogia, en tiä ootko sinne asti viä eksyny..? :)

    VastaaPoista
  4. Anne: aika kauheelta kuulosta tuo siskos tapaus, toivottvasti selviäis joskus :S joo iliman muuta pitää seurata tilannetta. nytkin tänään heräsn 6 tunnin unien jälkeen.. :D noh, eeköhä tää tästä :)

    Viipi: Mie eppäilen vahvasti, että kevään tulo tekee tätä taas minulle, nyt vähän turhan ajoissa kylläkin :) Mutta eeköhä tämä tästä, ens viikolla viimeistään testaan unen tarvetta kunnolla :) En oo tainnu käyvvä siellä toisessa blogissa ehkä, käynpä heti tsekkaamassa ! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tarvitaan nukkumatti! Ja hirrrveesti unihiekkaa!
      Toivottavasti saat jatkossa paremmin nukutuksi! Migreeni ei ainekaan tsemppaa siinä asiassa :/
      Toivottavasti saat unirytmistä kiinne!! (:

      Poista
    2. Kiitos, eeköhä ne vapailla viimestää nuo univelat saada pois :)

      Poista