sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Satulahuoneen uusi ilme

Olen alkanut organisoida talliin  hieman uutta järjestystä, ajatellen, että talliimme saattaa tulla joko 1 karsinapaikka lisää, tai sitten hieman normaalia hevoskarsinaa (reilu 9neliöö)  pienempi karsina, johon saattaa tulla joitain muita asukkeja, kuin kaviollisia :)  Mutta saas nähdä, minä nyt unelmoin ja visioin aina kaikkea.

Minulta on jo pari henkilöä kysellyt tallipaikkaa, mutta en ole uskaltanut tosissani ajatella vielä ottavani ulkopuolista kaviokasta talliimme. Ja tämä ihan vain siksi, että tallimme järjestys, toiminta ynnä muut asiat ovat hyvin järjestyksessä, hevoset rentoja ja rauhallisia.  Varsinkin Karisma ottaa vaikutteita toisista hevosista hyvin herkästi, ja Kusko taas lakkaa syömästä stressaantuessaan.   Molempien asiat ovat tällä hetkellä niin hyvällä mallilla, etten uskalla ottaa ehkä riskiä, että uusi hevonen (tai ehkä sitten joku muukin elukka)  sekoittaa pakkaa pahasti, vaikka tarhaisikin eri tarhassa.   Muutenkin ehkä itse henkilökohtaisesti stressaisin liikaa, jos jonkun toisen hevonen olisi vastuullani, vaikka tiedänkin hoitavani hevoset hyvin.


Tässä on monta muutakin mutkaa matkassa. Tarhan saisin tehtyä sulan maan aikaan, mutta polku sinne olisi päätettävä järkevästi, eikä pihan läpi. Tallissakin saatettaisiin pärjätä "vähemmällä tilalla".   Lantalan tilan riittävyys arvelluttaa,  sekä riittääkö kesälaitumesta vihreää myös kolmannelle hevoselle - tuskin, sillä omatkin elävät välillä kuivaheinällä pihassa, pellon elpyessä.  Se nyt on ihan hyvä asia meille, sillä heppamme yöpyvät / nukkuvat päivällä tallissa vähintään edes muutaman tunnin paossa paarmoilta ja muilta verenimijöiltä.  Kusko ahdistuu ötököistä niin paljon, ettei malta syödä tai juoda kunnolla.  Se liikkuu ötökkäloimesta / myrkyistä huolimatta jatkuvasti jaloilla potkien ja hännällä huiskien, ja tuppaa kuivahtamaan ja laihtumaan aina kesäisin tämän vuoksi. Ja varmasti, omieni lisäksi en raaskisi jättää kolmatta heppaa myöskään laitumelle yksin, ötököitten armoille, vaan minun olisi haettava sekin erikseen se sieltä pois lepäämään.  Kesälaitumemme siis sijaitsee reilun kilometrin päässä, ja kiitos maanviljelijä- ystäväni, lisäksi toinen pelto oli viime kesänä käytössämme muutaman sadan metrin päässä.

Eli paljon huomioitavaa ja ajateltavaa olisi edessä jos päädyn vuokraamaan tallipaikan. Moni ei ajattele näitä asioita etukäteen hevosia hankkiessaan, ja sitten jälestäpäin katuvat,  jos ymmärtävät asioiden olevan rempallaan. Minä en koskaan halua tehdä niin, vaan minimoin riskit ja ennakoin tosissani, mietin tarkkaan tällaiset asiat, ennen kuin tein konkreettisia ratkaisuja. Noh, mitäpä tuota vielä murehtimaan - ajattelen asiaa rauhassa sen enempää stressaamatta.    Kaikki tapahtuu aikanaan, ja asiat menee niin kuin on tarkoitettu.  Mitäpä tuota enää höpisemään :)

Tänään kuitenkin uudistin satulahuoneen järjestyksen uuteen uskoon.  Oltiin haettu jo perjantaina Kimmon kanssa Kuopiosta vanha kaappi satulahuoneeseen varustekaapiksi.  Kaappi oli aika pieni, mutta yllättävän hyvin sinne mahtui tavaraa.  Siivosin muutenkin kaikki laatikot ja kaapit, ja heitin paljon tavaraa pois,  tai lähinnä vein niitä varaston puolelle, kunnes saan ne myytyä tai lahjoitettua eteenpäin.  En tykkää hamstrata tavaraa, ja hankkiudun herkästi eroon tavaroista joita en tarvitse.

Satulat vaihtoivat paikkaa ja nurkasta, missä satulat olivat - tuli ruokanurkkaus. Siihen mahtui kivasti kaurakorvot ja rehusäkit.  Lisäravinteet pääsivät läheiselle pöydälle.   Laitan tähän kuvia entisestä järjestyksestä sekä uudistuksesta :)

Ennen:

Kuvat otettu viime vuonna


 Jälkeen: 


Nyt







Ensiapukaappi

Tallipäiväkirja





Pakko laittaa kuva uusimmasta ostoksestani. Ostin Karismalle upean villaisen ratsastusloimen, mutta tuntui olevan sen verran reilu, että menee Kuskollekin.  Onneksi omistaa kaksi erikokoista heppaa ja kuitenkin niin lähellä toisiaan, että jos toiselle iso niin toiselle voi sitte ehkä sopiakkin :)


Alan pikkuhiljaa kokeilemaan vielä tallin puolella uutta järjestystä.  Heinät tulisi siis jatkossa kokonaan käytävän päähän, puruista suurin osa menisi varastoon.   Talliin haettaisiin sitten 1-3 paalia purua aina sopivasti odottelemaan vuoroaan karsinan kuivituksessa.  Ulkona meillä on jatkuvalla heinällä ruokinta suurista pyöröpaaleista, jotka kestävät 3-4 viikko 2:lla hevosella.   Pienpaalit sitten ovat käteviä sisällä tallissa.  Tässä vielä muutama kuva, tallin puolelta, tuleepahan vähän tallin esittelyä tässä samalla :)

Kun talli oli vielä siisti :D  Kusko on jo syönyt oman karsinataulunsa :S
Heinä / Puru- tila  - Tila, johon mahtuisi 3.  karsina


Sumea kuva käytävän päädystä, jonne heiniä mahtuu n-25- 30 paalia
Vietin tänään tallilla aikaa yhteensä n. 9 tuntia :D  Välillä käytiin Annen kanssa ratsastamassa, kahviteltiin ja siirreltiin videoita ja kuvia tikulle. Sittenpä jatkoin taas tallilla touhuilemista, onneksi sain vähän apua Annelta :)

Tässä loppuun ihanan hemaiseva kuva rähjääntyneestä tallin pitäjästä :DD


 <3 Henna




10 kommenttia:

  1. Onpa nyt siistin näköistä!! Ei tarvia lattialla pyöritellä tiettyjä tavaroita!!Tohonhan sais ikkunan kohdalle kaapin viereen (pöydän tilallekin) matalan kaapin pöytälevyllä, johon sopisi kans jotain (mutta varmaan haluat pitää tuon ihanan vanhan pöydän!:) Tuohan muuten säästää hartioita pitemmän päälle kun ei tarvia tuota Kaaman satulaa nostaa korkealta ja takaisin, helpompi varmaan nyt!? Mutta mie ajattelinkin täältä kirppukorkeudelta noita juttuja!!:DDDD Mutta tosi hieno on nyt!!!!

    -Anne-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu semmosta pöytäkaappi-hässäkkää olen ajatellutkin, ja semmonen olis kiva löytää :) mutta nyt toistaiseks pärjää tuollakin tyylillä :) juu, ergonomiaa ajatellakseni laitoin satulat vierekkäin, vaikka ei minua se satulan nostelu ole haitannut vielä pahemmin, kaaman satula kun on niin kevytkin :)

      Poista
  2. Niin ihana tämä teirän talli!!! Tosi kodikkaan näköönen paikka!

    Mäki haluan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! rakennettiintalli kesällä 2010, velekoja maksan kuussa aina tietyn summan :D mutta olen kyllä tykänny tallista mielettömästi, insinööri-kaverini suunnitteli sen meille midän kanssa yhteistyössä :)

      Poista
    2. No varmana saa maksella, kun mikään ei nykyään oo ilmasta :/
      Mutta on se hyvä tehrä heti pareet talli ku korjaalla vikoja jatkuvasti!

      Poista
    3. Joo, hyvä no talli kyllä kieltämättä ollu :) ainut harmi on se, ettei tehty hitusen isompaa, hirvee himo olisottaa vaikka minkälaista elukkaa :D ---- mutta ehkä onkin parempi, ettei tilee ole ;) lähtis käsistä koko homma :D

      Poista
  3. Ihana talli! Mä luen aina sun postaukset, mutta en aina keksi kommentoitavaa, joten toivoisin sinun lisäävän "tykkäsin" tai jotkut tällaiset nappulat, joita voisin aina painella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! :) Ai niin mie oonkii ajatellut lissääväni ne nappulat, mutta en ole vielä muistanut perehtyä, mistä ne saapi lisättyä? :)) KIva, että käyt lueskelemassa! :)

      Poista
    2. En muistanut nyt, joten katsoin itse taas miten se tehtiinkään. :D Elikkä Bloggeriin -> ulkoasu -> blogitekstit -> niin sieltä pystyy lisäämään! :)

      Poista
    3. Kiitos Janita miljoonasti! <3 Löysin sen nyt ja sain tekastua! :) nyt pääset napsauttelemaan ;)

      Poista