Mikä hevonen on ollut sinulle kaikista läheisin?
Minun on hyvin vaikea kyllä päättää tätä Kuskon sekä Karisman välillä, sillä molemmista on tullut minulle äärimmäisen tärkeitä omalla tavallaan. Kuskon kuntoutus-prosessi on saanut minut kasvattamaan itselleni kurinalaisuuden säännöllisten lenkkien suhteen ja Karisman psyykkeen eheyttäminen on taas opettanut minulle hermojen hallintaa ja oman mielen rauhoittamista tiukoissakin tilanteissa. Kaiken lisäksi olen ammentanut itselleni jostain sitkeyttä nousta satulaan vaikeuksista huolimatta ja pitämään yritystä yllä epäonnistuneista treeneistä sen enempää lannistumatta. Nyt alan viimeistään tajuamaan molempien kohdalla, miten oma sitkeys ja kurinalaisuus on palkittu hevosten kanssa.
Kusko maaliskuu 2010 |
Kusko maaliskuu 2011 |
Karisma kesäkuu 2011 |
Karisma lokakuu 2012 |
Millainen hevonen on mielestäsi hyvä/huono ratsastaa?
Hyvä hevonen on ehdottomasti omalla moottorilla kulkeva, itseään ryhdikkäästi kantava, elastinen, yritteliäs ja sitkeä hevonen. Sellainen, joka yrittää parhaansa ihmisen eteen ja on herkkä, kuuliainen avuille. Myös sellainen hevonen, mikä ei anna ilmaiseksi asioita, on mielestäni hyvä. Sellainen, joka ei anna ihmisen ratsastaa ns. kädellä, vaan vaatii kunnollisen istunnan käytön kulkeakseen oikeinpäin ja käyttäen takapäätään kunnolla läpi selän. Hevosella pitää olla jokin ässä hihassa eikä se saa olla luonteeltaan mikään lapamato. Kiltti ja nöyrä ihmistä kohtaan, mutta kuitenkin myös pilkettä silmäkulmassa. Ja energiaa!
Pidän muutenkin hyvin erilaisista hevosista. Rakastan hevosia, joilla voi lussutella rauhallisesti maastossa ilman satulaa ilman sen enempää ajattelemista ja sitten myös sellaisia, joitten kanssa saa oikeasti tehdä töitä tyyliin "veren maku suussa" ja pääsee itse kehittymään yhdessä hevosen kanssa.
Huono hevonen on sitten melkeinpä edellä mainitun vastakohta. Jäykkä, vastaan-hangoitteleva, pukitteleva, inahteleva, kuolaimeen pureva ja ryöstävä tai sitten toisessa ääripäässä laiska ja avuille hidas hevonen. En voi sietää eteenpäinpotkittavia hevosia, saati sitten salamannopeasti ryöstäviä tai muuten huonosti käyttäytyviä yksilöitä. Tulta saa hevosessa olla, mutta se ei saa hyppiä ihmisen silmille. Mutta sekin on ihan ratsastajasta kiinni. Moni hevonen huomaa helposti ihmisestä, milloin voi kokeilla viilata ratsastajaa linssiin joko ylenpalttisellä kyttäilyllä maastossa, ryöstämällä tai sitten laiskottelemalla, kun esim. ratsastetaan "johdonmukaisemmin". Moni hyväkin hevonen menee ns. pilalle väärälaisella ratsastuksella tai ratsastuksen puutteesta. Jos hevonen on huono ratsastaa, voi hevosen terveyden tarkkailun lisäksi katsoa myös peiliin ja miettiä, mitä voisi tehdä toisin, jotta hevonen olisi toisenlainen. Se vaatii paljon itsetutkiskelua, kurinalaisuutta ja sitkeyttä ihmiseltä itseltään.
Mitä arvostat hevosessa?
Ehdottomasti sen arvaamatonta luonnetta ja kokoa. Että saat fyysisisen ja psyykkisen kontaktin isoon ja ajoittain hyvinkin herkästi pelästyvään tai hermostuvaan saaliseläimeen. Se kyllä halutessaan kuskailee sinua, sillä voimassa se päihittää sinut 100 - 0 . Mutta oikeanlaisella kehonkielen sekä henkisen ylivallan käytöllä saat hevosen rauhoittumaan tiukissakin tilanteissa ja saat sen luottamaan sinuun ja etenemään peloistaan huolimatta.
Oletko tyytyväinen omiin taitoisihisi? Haluaisitko kehittää jotain osa-aluetta?
No en todellakaan ole :D Olen niin lapsenkengissä monessakin asiassa. Olen toki kehittynyt viime vuosien aikana paljon, mutta varmasti hyvässä valmennuksessa olisin jo varmasti paljon pidemmällä. Mutta ns. "itseoppineeksi" olen kehittymisprosessissani tehnyt ihan kohtuu kivan työn.
Kehittää haluaisin ehdottomasti vielä istuntaani, mikä onkin ollut työn alla jo useamman vuoden. Ennen ryhti oli heikoin kohtani, nyt ne sitten taitaa olla jalat :D Tosin Kaaman satula on niin hyvä istua, että sen avulla on hyvät mahdollisuudet hioa istuntaa. En osaa yhtään sen tarkemmin sanoa, koska minulla ei ole usein mahdollisuutta ihmiseen joka kertoisi minulle, mikä mättää. Onneksi kokeneempi ystäväni on joskus jotain vinkkejä mulle heitellyt, joita arvostan kovasti :)
Oletko tavoitteellinen ratsastaja?
Riippuu mitä tavoitteellisuudella tarkoitetaan. En tavoittele kilpailuihin (toistaiseksi), mutta olen alkanut pikkuhiljaa uskoa, että minusta olisi jopa joskus sinne jonkun kymmenien vuosien päästä :D Joku raviohjelma olisi kiva joskus käydä ratsastamassa läpi, ihan jo vain oman kisa-pelon voittamisen vuoksi. Mutta saas nähdä, elämä ja ajatukset muuttuvat ajan myötä. Vielä vuonna 2008 ajattelin lussutelevani ilman satulaa ilman sen suurempia tavoitteita, nyt olen innostunut kehittämään itseäni ja asettamaan itselleni ihan pikkiriikkisiä tavoitteita, joita hiomalla hiljaa hyvä tulee.
Oletko saavuttanut kaiken haluamasi?
Uskon vahvasti, etten ole. En kyllä tosin edes vielä tarkemmin tiedä, mitä haluan. Kenttä olis hyvä saada valmiiksi ja sinne sitten jossain vaiheessa jotain kalustoa, niin voisi taas maustaa tätä harrastusta jollain tavalla lisää :)
Haluaisitko joskus oman tallin? Miksi?
Oma talli on jo ja siitä olen hyvin onnellinen ja kiitollinen. Tämä on tämmöinen kesällä 2010 rakennettu 2:n hevosen pikkutalli, jossa olisi toki mahdollisuus kolmannelle karsinalle. Hieman isompi se muutenkin saisi olla, mutta ehkä parempi näin :) Tykkään intiimistä ilmapiiristä, pienestä porukasta ja hyvin huolletuista hevosista, jotka saavat elellä rauhassa ilman turhaa hälinää. Kahteen hevoseen saa hyvin kulumaan rahaa ja aikaa, joten näillä mennään toistaiseksi :)
Oma talli omassa pihassa on kätevä ratkaisu ihmiselle, joka viihtyy kotosalla. Työllistäähän tämä aikalailla, mutta kun ottaa oikeanlaisen asenteen ja tietää, että tietyistä asioista pitää tinkiä k.o. elämäntyylin vuoksi - pärjää kyllä. Myös hyvät suhteet toisiin hevosihmisiin on hyvä pitää yllä mm. avunanto-sopimuksen muodossa, jolloin lomitellaan toistemme talleja toisen lomaillessa. Täälläpäin se on hyvin onnistunut, sillä ystäväni/naapurini kanssa ollaan näin toimittu yhdessä jo parin vuoden ajan onnistuneesti ja toisen apuun voi kyllä luottaa.
sisäkuva tallista 2010 |
Haluaisitko työskennellä ulkomailla hevosten kanssa? Missä & miksi?
Ulkomaillahan olisi hiton hyvät mahdollisuudet kehittyä huimasti tasokkailla hevosilla ratsastaessa, sillä mielestäni esim. Saksaan verrattuna Suomessa on ihan sikapieni mittakaava hevosharrastuksessa kokonaisuudessaan. Ainakin minusta tuntuu tältä, mene ja tiedä sitten olenko ihan hukassa ajatusteni kanssa. Mutta yleensäkin ulkomailta tulee Suomeen jatkuvasti yyberhienoja hevosia, niin ratsuja, kuin ravureitakin.
Millainen hoitomenetelmä on hevosille mielestäsi parhain?
Hyvin simppeli ja luonnollisuutta suosiva. Toki jokainen hevonen on yksilö, mutta itse suosin säännöllisyyttä niin ruokinnassa, ulkoilussa sekä liikutuksessa. Käsittely rauhallista ja asiantuntevaa. Omia tunteita ei saa heijastaa hevoseen, koska jos tulet hermostuneena tallille - saat todennäköisesti lenkille itsesi lisäksi myös hermostuneen ja huonosti toimivan hevosen. Säännöllisyydestä ja tasapainoisesta ilmapiiristä nauttiva hevonen on tyytyväinen ja terve. Siihen ei paljon mitään hifistelyä tarvita. Perusasioiden ollessa kunnossa pärjää hevonen hyvinkin pitkälle.
Mikä sinulle on tärkeintä hevosurheilussa?
Se yhteys isoon eläimeen - ei siihen muuta tarvita.
Millainen olisi viikko ilman hevosia?
Uijjui - kuulostaa liian hyvälle ollakseen totta! Luultavasti viettäisin aikaa enemmän ystävien kanssa, kävisin kaupungilla shoppailemassa, ulkona syömässä ja relaisin kunnolla. Panostaisin omaan ulkonäkööni ja pukeutusin tyylikkäämmin. Tekisin myös varmaan kotosalla enemmän siivous- ja pihahommia sekä leipoisin ja tekisin ruokaa. Vaihtoehtoisesti myös joku matka tekisi poikaa.
Voi niitä aikoja <3 2009 |
Mutta tässäpä tämä sitten olikin ! Kertokaa tekin omia näkymiksiänne hevosharrastuksenne suhteen :)
<3 Henna
Miksi sä ratsastat ilman kypärää? :)
VastaaPoistaKoska olen tyhmä ja muistamaton ihminen :) Yleensä laitan aina kypärän päähän, mutta viime aikaisten postausten kuvien perusteella ei taida oikein siltä vaikuttaa ;)) Viime viikolla unohdin laittaa kypärän päähän kaiken tohinan keskellä, kun väkeä tallilla oli normaalia enemmän ja noissa talvipäivä-kuvissa täytyy rehellisesti myöntää etten laittanut kypärää päähän kylmyyden takia. Mutta selityksiä selityksiä, kypärä kuuluu päähän, siinä olet ystävä aivan oikeassa! :) minulla on enää muutama harva aivosolu suojeltavana, niin täytynee pitää kypärä senkin takia päässä ;)
PoistaMie oon tässä miettiny että paljonko noin arviolta menee kuukaudessa hevosen kuluihin rahaa? Jos ajatellaan yhtä hevosta omassa tallissa ihan normaaliin perushuoltoon(mutta ei niitä tallinrakennus yms. tällaisia kuluja vaan nimenomaan juoksevia kuluja!:)
VastaaPoistaKun mietin tuota suhdetta siihen, että jos on esim. vuokrapaikalla jossain muualla ja ajelet sinne hoitamaan vai se että poni on omassa tallissa, kumpihan loppupeleissä tulee edullisemmaksi? No riippuu tietysti vuokrapaikan hinnasta jossa tuntuu olevan suuria eroja ja kuinka kaukana talli on...Mutta jos ei nyt siihen takerruta tässä vertailussa...jos näitä voinee mitenkään vertailla?!?:) -Anne-
Hetkinen, mie voin yrittää laskeskella suuntaa antavaa tilastoa, miten paljon mulla menee about rahaa kuussa hevosiin :) olen hieman aristellut sen laskennassa, sillä totuus pelottaa :DDDD mutta nyt on hyvä syy tehdä, kun kerran kysyit! ;)
PoistaNiin, omassa tallissa ja vuokratallissa on ne omat hyvät ja huonot puolet - riippuu tosiaan miten laadukasta hoito on ja millainen on talinpitäjän moraali hevosten hoidon suhteen. itse olisin pirun tarkka siitä, millaiseen talliin hevoseni veisin ja kenen käsiin sen antaisin :)
Hei, mä laskeskelen tämämä kuule vähä tarkemmin ja voisin tehä tästä ihan postauksen tässä piakkoin :)
PoistaNyt tulee perusteellista tutkimusta aiheeseen!!;D -Anne-
Poistayritän ainaskin kovasti ;) vaatii hitusen aikaa meikäläisen laskupäällä :)
Poista