keskiviikko 14. elokuuta 2013

Katso, norppanen loikkaa!

Hehehe mikä otsikko, mutta antanee olla!
Olen viimeisen reilun viikon sisällä innostunut uimisesta taas ihan älyttömästi ja uinut jokapäivä.  On mahtavuutta, että näin elokuussa järvi on vielä niin lämmin, että siellä voi ilman hypetermian pelkoa polskia ihan kiitettävän aikaa.  Vesi on aina ollut meikäläisen elementti ja olen nauttinut veden äärellä olemisesta, erityisesti uimisesta.  Kuopiossa asuessani saatoin parhaimmillani käydä uimahallissa uimassa joka kolmesti viikossa, yleensä kuitenkin sen 1-2 kertaa.    Silloin sain Kuopion kaupungin henkilöstö-kortilla huomattavan alennuksen uimahallin palveluista, joten senkin vuoksi uiminen oli mieluisuuden lisäksi myös edullinen harrastus. Vaikka uimahallissa / kylpylässä on kiva käydä, kuitenkin mieluiten uin kesäisin ihan järvessä luonnon äärellä ja raikkaasta ilmasta nauttien.

Kaavilla on todella paljon erilaisia paikkoja uida, mutta myös hyvä yleinen uimaranta, jossa on uintiradat  ja radoilla sopivan matalaa, että siellä voi myös suhteellisen turvallisesti käydä yksinkin uimassa matkaa. Itsekseni en uskalla lähteä uimaan matkaa syvemmälle ja kauas rannasta, koska ikinä ein voi olla täysin varma ettei lihaksisto kramppaa tai milloin iskee suonenveto. Ei minulla ole koskaan ollut mitään ongelmia edellä mainittujen kanssa ja olen mielestäni kohtuullisen hyvä uimari, mutta varmuuden vuoksi on aina hyvä toimia.   Tällä rannalla voi käydä turvallisin mielin, kun pysyy radalla jossa yltää jalat pohjaan.
Radan pituus on se perus 25 metriä,  joten edetakaisin-kierros on luonnollisesti se 50.   Olen sen pyrkinyt menemään sen 20 kertaa, joskus jopa enemmänkin, mutta tuosta tuleva yhteistulos eli 1 kilometki on se vähimmäismatka, jonka olen uinut.  Aikaa tuon matkan uimiseen on sekuntikellon mukaan mennyt 39-45 minuuttia, riippuen omasta vauhdista.   Sen verran muistan, että aikoinaan Kuopiossa taisin vetää kilometrin perus rintauinnilla parhaimmillaan 34 minuuttiin.  Ei se päätähuimaava nopeus ole tällaiselta harrastelija-valaalta, enkä mitään kummepaa tällä ajanottamisella aja takaa,  mutta kuitenkin on ihan mielenkiinnosta kiva hieman seurata omia aikoja.

Uiminen kuluttaa mukavasta kaloreita ja sen olen huomannut jo nyt.  Kaloreita tuossa uimassani ajassa kuluu nettitilastojen mukaan 400-600 välillä.  Tänään oli 7. päivä peräkkäin, kun uin kilometrin matkan ja aion uida niin pitkään kun vaan nahkani kestää syksyn kylmenevää vettä. Toivottavasti kestää, sillä viileä vesi pistää verenkierron ja aineenvaihdunnan vikkelästi liikkeelle ja lisäksi piristää todella!  Vaikkei vesi vielä kylmää olekaan, olen ollut todella energinen ja iloinen.

Liikunta on auttanut taas löytämään hyvää mieltä ja antanut puhtia jaksaa. Olen iloinen, toimelias ja luotan itseeni enemmän.  Uskomatonta, että yksi vajaa tunteroinen työskentelyä oman hyvän olon eteen vaikuttaa niin paljon psyykkeeseen.   En myöskään ole enää addiktoitunut jatkuvan työn tekemiseen, vaan olen itsekkäästi päättänyt lähteä uimaan.  Eilen kävin myös ystävieni kanssa veneilemässä, onkimassa ja nuotion äärellä istumassa ilta-auringossa henkeviä jutellen. Kiitos vaan rakkahat jos luette tätä tekstiä <3  Muutenkin olen saanut sekä itseni että ystävieni toimesta suunniteltua itselleni kaikkea kivaa ohjelmaa tuleville viikonlopuille. Olen viikonloppuisin antanut itselleni mahdollisuuden hölläillä enemmän, mikä on luxusta ja tuntuu niin ihanalta!

Kun henkisesti voi hyvin, laihtuu myös paremmin. Sen huomasin viime viikolla, kun vaa´an lukema laski taas hieman. Se antoi taas lisää motivaatiota ja olen löytänyt itseni pihamaalta hyppimästä riemusta pikkutytön lailla.  En odota tai toivo isoja lukemia kerralla, sillä toivoisin korvaavani läskini lihaksilla ja paremmalla peruskunnolla sekä toki ihan raa'alla voimalla. Laskeskelin tuossa, että jos laihtuisin nyt jatkossa 1,5 kiloa kuukaudessa, pääsisin keväällä tavoitteeseen eli alle 70 kiloon,  mieluiten sinne 68 kg:aan.  Tosin henkilökohtainen tavoitteeni olisi, että painoni alkaisi vihdoin taan 6:lla -   eli painoni voisi olla vaikka se 69.9 kiloa - pääasia että se olisi alle 70.

Mutta saas nähdä!  Tässä kuitenkin vähän mittoja, liikuntoja ja kuvia tämän päivän lounaasta, väli- sekä iltapalasta. Lisäksi pari suhteellisen epäselvää kuvaa kropasta. Itse en siinä isompia muutoksia näe. Mutta hiljaa hyvä tulee.

Paino 81,2 kg
Rinta 106 cm
Lantio 110 cm
Vyötärö 93 cm

BMI:   30.56  -  merkittävä lihavuus

Maanantai: vp
Tiistai:  1,5 h metsässä kävelyä sieniretken muodossa
Keskiviikko:  Uintia, tosin vain ehkä  vain noin 400m.
Torstai:  Uintia 1km 42,min 25s
Perjantai: Uintia 1km 43min 23 s
Lauantai:  Uintia 1km 39min 25 s
Sunnuntai:  Uintia 1 km  en ottanut aikaaKevennetty kanakeitto, suurin osa pakastevihanneksia ja kanaa.

Terveellisempiäkin rahkoja olisi, mutta tämä on kivaa vaihtelua ainaisen rahka/mehukeittohässäkän rinnalle, tässä proteiinia 20g  ja hiilareita 18g

Mun suosikki protskupatukka! Proteiini 27  ja hiilarit 16
Olen pyrkinyt pitämään ateriani niin, että söisin säännöllisesti 2-4 tunnin välein ja aloittaisin jokaisen aterian lasillisella vettä ja toinen lasi kuluisi vähintään siinä ruokailun yhteydessä. Myös maitoa ja piimää pyrin juomaan. Piimälasi käy myös kivasti pienestä välipalasta.  Itselleni tuo veden juonti on edelleen helpompi sanottu kuin tehty, mutta yritys on kova! Työssäni sairaalassa ja vanhusten parissa olen oppinut pitämään listaa potilaitteni nesteensaannista nestelistan avulla, joten olen koittanut sellaista pitää itsekin.  Eli kirjaan kaikki nesteet, mitä olen nauttinut päivän aikana, itsekin kohdalla erityisesti pidän listaa nimenomaan veden nauttimisesta. Vielä on paljon petrattavaa.

Pyrin muodostamaan ateriani niin, että lautasesta himpun päälle 50 prosenttia täyttyy lämpimistä vihanneksista ja/tai saalatista tai tuoreraasteista.  40 prosenttia on varattu proteiinille, eli esimerkiksi lihalle, kalalle, kananmunalle tai raejuustolle.  Hiilihydraattia eli perunaa, pastaa tai riisiä saa olla kymmenen prosentin edestä, suurinpiirtein niin että sitä tulisi ateriallaan 30g. Ja mieluiten sitä tummaa pastaa tai riisiä, mutta sitä on kyllä tullut vähän käytettyä. Minun matematiikka päällä sekä ylipäätään päättelykyvyllä yleensäkin tämä ei aina mene ihan suunnitelmia mukaan, joten joskus lautaseltani ei löydy potun pottua tai muutakaan hiilarilisuketta, vaan saatan napata siivun ruisleipää salaatin tai keiton lomassa.  Tai sitten pottua saattaa olla parikin kappaletta lautasella, jos sen ateria vaatii.  Edelleen kuitenkin suurin haasteeni on ylipäätään muistaa syödä ajallaan.

Lihana hirvenlihaa, hyvää ja vähärasvaista

Minulla on todella paljon opiskeltavaa vielä tässä matkan varrella, mutta asenne on kohdillaan ja se on tärkeintä!   Valtuutin Kimmon etsimään minulle sopivan sykemittarin, koska hän tietää kaikesta tämmöisestä ja erityisesti teknisistä härpäkkeistä minua huomattavasti paremmin. Joten minun on parempi luottaa Kimin kykyyn löytää minulle sopiva mittari.  En malta odottaa, että saan sen käsiini! Kohta nimittäin toivon mukaan alkaa lenkkeilykausi, kunhan ensiksi järvet jäähtyy ;)   Lisäksi me jo hieman tuumailtiin, että otamme syksyn aikana taas saliavaimen käyttöömme.  Olisi ihana päästä treenailemaan yhdessä..

Mutta tämmöset jorinat minusta ja minun makkaroista tällä kertaa!  Mitteepä olitte mieltä ?

<3 Henna

13 kommenttia:

 1. Heei, onko sulle antanut joku vinkkejä tohon painonpudotukseen? Lähinnä sillä kun itelleni nyt ostin sen ruokavalion/liikuntasuunnitelman niin se on tosi erilainen kun sun tapa syödä + että siinä laihtuu 0,5-1kg viikossa ilman liikuntoja ja liikunnat toki lisää.

  Itseasiassa siitä puheen ollen mieti mitä tahdot syödä täällä ja ilmottele niin mä voin käydä kaupassa sulle sit erikseen kun mulla on niin tarkka se ruokavalio, ettei siitä parane lipsua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mie menen vähän niin ku sen entisen pt:n antaman ruokavalion mukaan plus että yksi himoliikkuja kaveri antoi kanssa vinkkejä ihan kirjallisesti :)

   Mulle tosiaan passoo oikein hyvin se sun ruokavalio, koska on siellä jotain samojakin juttuja, joita voidaan sitte yksilön mukaan soveltaa :) ja mie voin kanssa käyvvä sitte kaupassa ostamassa kanssa vähän evväitä niin en syö sun ruokias kokonaan hihih ;D

   Poista
 2. Minäpä näin Hennan entisenä PT:nä kommentoin vähäsen tähän. Ensinnäkin rohkeaa laittaa itestään kuvia ja mittoja kaiken kansan nähtäville ja varmasti tällainen blogi toimii myös motivaattorina muutokseen :). Tuo 30g hiilarimäärä/ateria helpottaa alussa huomaamaan sitä, että esim. yhdestä sämpylästä tulee jo se määrä, mutta hei salaattia/kasviksiahan saakin syödä mahan täydeltä! Tärkeimpiä juttuja kun on oppia syömään sitä vihreää ja muutenkin elävää ravintoa eikä kuollutta. Silloin itsekin herää eloon. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei jämähdä liian pitkäksi aikaa samaan systeemiin. Tuo 2-4 tunnin välein syöminen on perus lähtökohta, mutta ei ainoa tapa miten valion voi toteuttaa. Paastokin voi joskus olla paikallaan. Jokatapauksessa tsemppiä Hennalle ja muillekin laihduttajille! :)

  Mun blogini sanoma on olet mitä syöt ja kiinnostuneet voivat käydä tsekkaamassa sitä täältä: reinonravinto-oppi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei huippua Reiska kun kommentoit tänne! Tottakai tapoja on erilaisia ja se just hienoa, että pystyy soveltamaan ja päivittämään ruokavaliota homman edetessä :) Koitan pitää sen alussa "normaalia" lähempänä ja sitä pikkuhiljaa muuttaa aina vaan terveellisempään suuntaan. Tuota paastoa olen hieman jo haikaillut, mutten vielä ole sitä uskaltanut ihan näin alkuun ottaa :)

   Itseasiassa meinasinkin lähestyä sua sähköpostilla kysellen, että teetkö sinä niitä In body mittauksia ? vai tiedätkö mistä sellaisen saisi hommattua ? :)

   Kiitos kovasti Reino sun hyvästä valmennuksesta keväänä 2012, tekisi mieli "palkata" sut uudelleen mutta raha-tilanne näin äitiyslomalla on niin tiukka etten siihen valitettavasti pysty :/ Koitan päästä eteenpäin sinun sekä ystäväni antamilla ohjeilla, kuntoilla kovasti ja ennen kaikkea pitää motivaation korkealla! :)

   Poista
  2. Joo ymmärrän, että budjetin mukaan on elettävä. Sen takia olen tuota blogiani pitänyt, että sellaiset ihmiset, joilla ei ole varaa varsinaiseen valmennukseen sais kuitenkin jotain vinkkejä ihan ilmaiseksi. Ohjelmien suunnittelusta kuitenkin on veloitettava, koska siihen menee aikaa ja vähän saapi voita leivän päälle niin sanotusti.

   Tuolla Hytkeellä kuopiossa pystyn tekemään ihan perus kehonkoostumusmittauksen, joka maksaa alle 10 e. Siitä näkee rasvaprosentin ja viskeraalisen rasvan. Fressillä on Tanita mittari, joka on vähän laajempi, mutta sitte jos puhutaan varsinaisesta in body mittauksesta joka on kaikkein kattavin ja tarkin (kallein), niin sitä en ole itse käyttänyt. Ilmeisesti Gym99:llä on siihen laitteet. En ole varma onko muualla..

   Poista
  3. No tottakai sitä pittää veloittaa, sehän on sun duuni ! :) Ja tosiaan leivän päälle on vähän muutakin saatava kuin pelkkä ylähuuli ;) Hei no mutta mie voisin hyvinnii harkita, että tulisin tulevaisuudessa sun luokse tuohon edulliseen mittaukseen sitten :) Olisi ihan hyvä tehdä se tässä lähiaikoina niin olisi sitten kiva vertailla vaikka keväällä että mitä tuloksia on tullut :)

   Poista
  4. No niin, laitat vaan viestiä kun olet tännepäin tulossa niin sovitaan aika. Voi toki muukin henkilökunta sen tehdä, mutta jos haluat samalla muutenkin palaveerata.

   Poista
  5. No tottakai mie mieluiten sinun kanssasi haluan asioida :) joten mie pistän korvan taakse ja otan sitte yhteyttä :)

   Poista
 3. Hi hi hi, nuo uimakuvat! REPS!! :D

  VastaaPoista
 4. milloinka on tulossa seuraava dietti päivitys olisiko mahdollista saada nuita kroppa kuvia joka puolelta entäs mikä on tavoite mihin aijot päästä ? tämä on auttanut itseäkin kovasti painon pudotus yrityksessä

  VastaaPoista