tiistai 31. heinäkuuta 2012

Äreän "siitostamman" murinoita

Anteeksi pitkä postaustauko!  Lomani on vihdoin ja viimein "lusittu" kokonaan ja nyt olen päässyt takaisin toiseen kotiini, työpaikalleni.  On ensimmäinen yövuoro lähes 3:n kuukauden tauon jälkeen ja ihmettelen vielä toistaiseksi, miten minua ei väsytä ollenkaan.  Päivärytminkääntö-yritykseni oli viimeisinä lomapäivinä mitä surkein, enkä eilenkään saanut nukuttua ollenkaan päiväunia, vaikka sitä kovasti yritinkin. On se tuo alitajunta kumma ja raivostuttava,  lomalla olisin voinut nukahtaa tuon tuosta mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, mutta nyt, kun olisi oikeasti ollut tärkeä nukkua, en minä tietenkään saa unta. Uskomaton hyypiö.

Loman viimeisimmät päivät meni hektisissä tunnelmissa. Isäni oli jälleen viikonloppuna meillä kaivurin kanssa urakoimassa  ja lisäksi meillä oli vieraita koko pitkän viikonlopun ajan. Unet jäivät vähille ja viikonloppu hurahti lähinnä vieraiden eteen touhuillessa. Olisin ehkä kaivannut hieman omaa aikaa enemmän ja rentoutumista, mutta toisin kävi. 

Viimeimmät lauseet kuulostavat katkerahkoilta ?   Kyllä vain, sitä ne varmasti ovatkin. On mielenkiintoista huomata, miten ihmiset eivät tajua toisen tilannetta tai sitä, että pienillä eleillä voisi toista edes huomioida ja auttaa. Ja nyt en siis tarkoita isääni, joka on auttanut minua enemmän kuin osasin odottaa. Tarkoitan siis muita vieraita.   Älkää käsittäkö väärin, rakastan k.o. ihmistä ja pidin todella hänen seuralaisestaan, sitä ei voi kieltää. Mutta en voi ymmärtää sitä, että omien jälkien siivoaminen voi olla niin hiton vaikeeta.  Astioiden laittaminen tiskikoneeseen voi olla ylitsepääsemmättömän vastenmielistä tai sohvalla otetun painimatsin jälkeen sohvatyynyjen takaisin asettelu.  Saati sitten tyhjien karkkipussien ja -kääreiden tai vaikka vaatteiden kerääminen lattialta.  Huoh.  Eläminen pienessä mökissä olisi niin paljon helpompaa, jos jokainen hieman edes ajattelisi toisen asemaa ja kunnioittaisi toisen kotia edes korjaamalla jälkensä.

 Okei, minun pitäisi olla vieraanvarainen, joustava jne jne.  Mutta en silti voi käsittää.  Meillä muutenkin ramppasi viikonlopun aikana väkeä, enkä minä ollut niin nopea että olisin saanut siivottua nuorison jälkiä niin, että kotiimme olisi ollut edes muittenkin vieraiden mukava tulla. Minua hävetti, kun joka paikka oli rempallaan ja siivo tuntui vaan jatkuvan jatkumistaan. On harmillista ja jopa noloakin, että minulla tällä hetkellä ei riitä voimavarat palvelemaan ihmisiä hymyssä suin jatkuvasti.

Minun pitäisi olla avarakatseisempi ja ymmärtää. Vieraamme olivat toki sen verran nuoria ja taitavat edustaa hitusen tätä "uusavutonta" sukupolvea, joilla ei oikeasti vaan ehkä aina raksuta päässä.  Raksuta sillälailla, että osaisi katsoa ympäristöä ja huomioida toista välillä sen sijaan, että ainut päivän huoli on se, että onko tukka hyvin tai että mitä leffaa seuraavaksi katsotaan. Olisi kuitenkin ollut kohteliasta tarjoutua avuksi raskaana olevalle naiselle, joka koitti hikikarpalot otsalla pitää kotia siistinä ja kaikille viihtyisänä. Olen sellainen ihminen, joka ei toista pyyntöjään montaa kertaa,  jos asia ei mene perille kerralla niin en kyllä jaksa enää jankuttakkaan.  Muutaman kerran viikonlopun aikana menin itseeni ja pohdin vakavasti, että vaadinko kenties ihmisiltä liikaa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että jos normaalit päivittäiset rutiinit ovat joillekin vieras käsite, niin jo on kumma.

Tämä ei toki ollut ainut asia, mikä rassasi viikonlopun aikana, mutta en vielä halua siitä tänne kirjoittaa.  Haluan ensiksi jutella parille tärkeälle ihmiselle tuntemuksistani asioiden suhteen, koska oli ilmiselvää, etteivät he olleet asioista tietoisia ja siksi ehkä tietämättään käyttäytyivät hieman epäkorrektisti minua kohtaan. Haluan selittää omaa käytöstäni ja kertoa heille, miltä minusta oikeasti tuntuu.  He ovat todella fiksuja ihmisiä, jotka varmasti osaavat asettua toisen asemaan ja ymmärtää toisen olotilaa. Siksi heille uskallankin puhua.

 Mutta vielä hetkeksi aikaisempaan palatakseni, onneksi minun ei tarvitse ottaa vieraita vastaan pitkään aikaan.  Ei ainakaan sellaisia, jotka tuovat mukanaan vain lisästressiä ja työtä.  Ne vieraat ovat sitten asia erikseen, jotka osaavat pitää tavarat edes suhteellisen järjestyksessä ja katsoa asioita myös kotiväen kannalta.  Onneksi pääasiassa ystäväni ovat juuri sellaisia henkilöitä,  jotka osaavat olla "kuin kotonaan" monella eri tavalla :)

Mutta nyt loppuu murpatus! Elämään kuuluu myös hyvääkin, joten miksi jäädä montun pohjalle makaamaan ja murjottamaan!   Laitan tähän muutamia kuvia kentän hahmotelmasta, mitä on tullut viime päivinä napsittua. Tämähän ei siis ole todellakaan valmis vielä,  maa on siis vasta nyt muokattu ja tasattu :    Sitten alkaa vasta oikea kentän rakennus :)


Kertokaas ystävät, olinko taas jälleen ihan pässi ? :D

<3 Henna


13 kommenttia:

 1. Eri ikäpolvilla tuntuu olevan useasti erilainen käsitys mm. siitä kuinka ollaan kun ollaan vierailulla jne...Olen huomannut saman..On hyvä huomauttaa, mutta jos ei mene perille, niin pitäisikö suorastaan 'heittää pihalle'? Pitää olla hyvin tuttavallista väkeä, jos sotkeevatkin käydessään, jos oikeasti ollaan vieraassa paikassa vierailulla, yleensä ollaan paljon säntillisempiä:) Talossa talon säännöillä, jos ei miellytä niin kotiakin voi mennä, näin minä itse olen ajatellut. Tiedän tunteet turhauttavasta siivoamisesta...pommi toisensa jälkeen!:DD kauhean huhkimisen lopputuloseksna on samanlainen tilanne kuin aloittaessa...:) Oisit käyny hakemassa vähä pyykkiä ja läväyttäny keskelle lattiaa ja sanonu, että 'kyllä minäkin osaan'!:D Oisko vinkki menny perille?;D -Anne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heheheh niinpä :) olen minä aiemmin asiasta ensiksi nätisti maininnut ja sitten vähemmänkin nätisti, mutta sitten leimataan turhan niuhottajaksi ja nalkuttajaksi. Itseäni harmittaa, kun en jaksa enkä kykene palvelemaan täysillä ja sitten murisen itsekseni. Harmillista on myös se, että ihmiset eivät osaa katsoa toisen tilannetta yhtään. mutta oli miten oli, jospa nyt olis hetken siistiä ;)

   Poista
 2. Huih, ainakin hieman säikäytti ja vilaisin ajankohtaa että olenko ollut tuolloin kylässä. Toivottavasti minä en tuonut sinulle lisävaivaa käynnilläni. Ja jos olin, niin laita spostia kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voe sinnuu höperöä! Et ees oo ollu lähimaillakaaan tuolloin! :DDD ja et todellakaan ole tuonut mitään harmia, eihän sulla ole ollut ees seuralaista mukanas, joten miten ihmeessä ajattelitkaan että se oisit ollut sinä :D Voe kuule rakas ystävä, sinä kuule kävit täällä latailemassa minun akkujani, joten tule pian toistekkin! <3

   Poista
 3. minä sanon vieraista huolimatta ihan rehellisesti jos sotku on sen näköistä että se on itse aiheutettua ja "tahallista"..jos ollaan pidempään kylässä,mun mielestä jo hyviin käytöstapoihin kuuluu osallistua kotitöihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin sepä se. Minä aina sanon vierailleni että olkaa kuin kotonananne, mikä tarkoittaa kokonaisuutta. En todellakaan vaadi mitään muuta, kuin että astiat voisi laittaa edes joskus koneeseen ja että omat tavarat pidetään järjestyksessä :) ja tarkoitan todellakin sellaisia vieraita, jotka ovat meillä useammin ja pidemmän aikaa :)

   Poista
 4. Muakin ärsyttää kun joskus jotkun kaverit yökylässä ja levittävät omia kamoja ympäri kämppää, vaikka teen itsekin kyllä niin, mutta ollaan tosi tuttuja ja näin. Mutta on se kumma jos koko kämpän pistää tutut sekasin ja siivota 24/7! :o

  Ja tuosta kentästähän tulloo oikeen kivan näkönen! (: isohan siitä tulloo! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu onhan se harmillista, vaikka minäkin olen koittanut ottaa iisimmin ja niin pois päin. mutta on toki uuvuttavaa kaiken väsymyksen lisäksi olla jatkuvasti siivoomassa jälkiä ja koittaa pitää paketti kasassa. onneks ystäväni ymmärtävät pääasiassa tämänhetkisen vointini ja samalla ymmärtävät kotona vallitsevan kaaoksen.

   juu kentästä tulee ihan kiva, ei ihan täysin symmetrinen joka sivultaan, mutta palvelee meitä varmasti ihan mukavasti :)

   Poista
 5. Tuli hieman paha mieli kirjoituksestasi :( Itse en henkilökohtaisesti kertaakaan kuullut, että olisin jotenkin sotkuinen, vaikka itse sen ehkä tiedostankin. On ikävää kuulla, että minäkin olin rasitteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Nyt en todellakaan tarkoittanut sinua tässä ystävä hyvä ! :) en tiedä, mielestäni mainitsin kyllä sinullekin maanantaina asiasta, kun tulit käymään, mutta nyt en toki osaa varmuudeksi sanoa kun en ihan tarkalleen muista :) tulit vasta maanantaina eikä maanantai ole viikonloppu ;) ja niin kuin tuossa kirjoitin, että minua harmitti ja hävetti, kun muiden vieraiden piti tulla sotkuiseen ja kaaosmaiseen kotiin.

   Luultavasti moni syytön ihminen on valitettavasti ottanut itseenä kirjoituksesta, vaikka koitin mahdollisimman selkeästi kirjoittaa niin, ettei syyttömät luule tehneensä meillä jotain väärin. mutta pyydän kovasti anteeksi, jos tekstissäni ei tullut tarpeeksi selkeästi ilmaistu pohjimmaisia ajatuksiani :(

   Poista
 6. Tunnistan samoja piirteitä itessäni :D Tosin enemmän ehkä niin, että huomaan sotkut paremmin ja ne vaivaa mua enemmän kun monia muita...Vaikka oiskin vieraita, jotka osallistuu siivoiluun niin minä ehdin jo tehdä hommat ennenkun sotku ehtii alkaa muita häiritsemään. Tää on kyllä yks parisuhdettakin hiertävä tekijä. Mies ei huomaa leivänmurusia pöydällä eikä tiskikekoja, likasia vaatteita lattialla jne., mutta mun silmään ne käy herkästi. Nyt oon yrittäny opetella, etten kulje toisen perässä siivoomassa vaan odotan, että se huomaa siivota sotkunsa itse. Ei oo helppoo! Ite pystyn paremmin rentoutumaankin, kun on tavarat suht paikoillaan, vaikka en mikään "ylisiisti" ihminen olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis tuo kommentti oli aivan kuin minun suusta! :D minä kans kuljen sotku-anturat pystyssa ja havaitsen asiat monesti herkemmin. sitten aina itsekin tajuan kahtoo peiliin ja vähän toppuutella ihteeni ja oon todella hyvin oppinut ottamaan vähän rennommin. mutta silti, kun on tosiaan vieraita niin olisi kiva pitää koti viihtyisänä ja siistinä ihan jo vieraidenkin kannalta :) meilläkin kun tuona viikonloppuna kävi paljon muitakin kahvilla ja piipahtelemassa niin olisi heillekin ollit kiva tarjota edes siisti kämppä :D

   meikä kans oottaa usein että ukkeli tajjuis, mutta eepä se nää asioita samalla tavalla ku minä :) minä kans rentoutun kunnolla siistissä kodissa :)

   Poista