lauantai 2. maaliskuuta 2013

tälläkertaa tarjolla murheita ja huolia

Nyt täytyy varoittaa teitä ystävät, että vuorossa oleva postaus ei ole mistään hilpeimmästä päästä. Vaikka olen yleensä positiivinen ja sitkeä ihminen, osaan välillä murehtia suhteellisen kiitettävästi myös.  En halua teeskennellä iloista, jos en sellainen ole, joten nyt on vuorossa hieman murheiden vuodatusta, pyydän sitä anteeksi.  Olen joillekin ystävilleni asiasta syvällisemmin avautunut, mutten halua heitäkään jatkuvasti höpötykselläni rasittaa.


Vaikka elämä onkin ihanaa ja nautin jokaikisestä päivästä, tämänhetkistä hyvää ja keväistä fiilistä kuitenkin varjostaa tulevaisuuden pelko. Olen viime päivinä kaiken kiireen keskellä murehtinut raha-asioita niin paljon, että meinaan välillä seota.  Mietin tulevaisuuden taloudellista tilannettamme lähes taukoamatta, ja se alkaa näkyä minussa.  Huomaan itsessäni yksin ollessani masennuksen ja uupumuksen merkkejä ja  piirrellessäni kauhukuvia mieleeni - saatan haudata kasvoni käsieni alle ja kyynelehtiä.  Olen aina pirteä ja  onnellinen, kun en muista murheitani, mutta erityisesti yksin ollessani saatan tuntitolkulla miettiä ratkaisuja tulevien haasteiden selättämiseksi.

Kaikki sai alkunsa viimeviikkoisesta, kun kaupassa ollessani muistin tilini tyhjentyneen ja äitiyspäivärahan saapumiseen oli vielä muutama päivä jäljellä. Jouduin palauttamaan osan ostoksistani takaisin hyllyyn ja laskevani tarkkaan, että minulla on vara ostaa äidinmaidonvastike-purkkeja sekä pari tarvittavaa ruoka-ainetta tulevan päivän kokkailuihin.  Sain juuri ja juuri maksettua ostokseni kolikon hiluilla, mitä kukkarosta sattui löytymään. Vaikka tilanne on hyvinkin tuttu mm. opiskeluvuosilta, se tuntui todella pahalta ja jäi vaivaamaan mieltäni.  Olisin varmaan itkenyt päästyäni kaupasta, mutta onneksi juuri vierailulle saapuneen ystäväni läsnäolo helpotti mieltä.

Lisäksi mieheni moottorikelkka hajosi, ja korjauskuluiksi on arvioitu 700-900 e.  Lisäksi automme on alkanut reistailla lupaillen tulevasta remontista siihenkin.  

Nämä pistivät pahasti miettimään: Miten meidän käy, kun tuet putoavat syksyllä muutamaan sataseen kuukaudessa ? En halua takaisin töihin vielä, haluan kasvattaa Onnia kotona edes vähän pidempään ja nähdä itse ensiaskeleet ja kuulla ensimmäiset sanat. Mutta miten ihmeessä me pärjätään?  Miten käy ruokavalioni, jos en voi kohta ostaa monipuolista ja terveellistä ruokaa kaupasta, joka sattuu nykyään olemaan aika kallista.


Pystynkö huolehtimaan hevosistani, vai joudunko olosuhteiden pakosta palaamaan töihin ennen aikojani ja heittämään pienen poikani hoitoon.  Olen valmis tekemään asioiden eteen töitä ja olenkin jo paljon miettinyt vaihtoehtoja. Rahahuolet ovat saaneet minut toimimaan pelon sanelemana. Olen katsellut netistä kaikkia pieniä keinoja hankkia lisärahaa. Olen miettinyt jos jonkinmoista lisätienestiä, mm. marjan ja sienen poimintaa /myyntiä mutten tiedä, miten sellainen sitten onnistuisi. Lisäksi olen miettinyt, olisko minun mahdollista käydä tekemässä kerran kuussa vaikka esimerkiksi yksi viikonloppu töitä, joilloin saisin hieman lisää rahaa, mutten kuitenkaan menettäisi tukia.  Ylimääräisen  ja turhan krääsän kaapeista olen valmis myymään pois ja niin aion kaappeja siivotessani tulevaisuudessa tehdäkin.  Myös lyhennysvapaata lainasta on mietitty, mutta sitä jouduttiin jo nyt ottamaan kelkan remontin vuoksi.

Hevos-kustannuksia voin saada himpun verran pienemmäksi vuokraajien tuomilla rahoilla. Niiden avulla saan ostettua vaikka säkin rehua. Sekin on aina eteenpäin. En halua nostaa vuokraushintaa tai lisää vuokraajia ottamalla tehdä  hevosistani mitään työjuhtia, vaan niillä pitää olla mahdollisuus sekä minun lisäkseni muihin, jo tututiksi tulleisiin käsittelijöihin, eikä jatkuvasti vaihtuviin kasvoihin.  Siksi haluaisin pysyä samalla porukalla mahdollisimman pitkään ja toivoa, että pärjään tällä käytännöllä.  En todellakaan halua "rahastaa" hevosillani,  koska arvostan saamaani liikutusapua äärettömän paljon ja eurot, jotka ratsastuksista saan - takaavat polleille herkkuporkkanat, ehkä rehusäkin tai  silloin tällöin myös uudet kengät.  Aion tehdä ensi kuussa uuden "talouslaskennan"  tallin kuluista ja katsoa tarkkaan, mitä se tulee olemaan ja että näyttääkö yhtälö tulevaisuuden kannalta miten pelottavalta. Minun on pakko valmistautua.

Jouduin kiusalliseen tilanteeseen, kun minun piti alkaa kyselemään rahojeni perään parilta ihmiseltä.  Ensimmäinen on eräs henkilö, joka kävi ratsastelemassa luonani sekä yksin, että toisen henkilön kanssa. Hän lopetti käynnit elämäntilanteensa muutoksen vuoksi ja ymmärrän kyllä sen enemmän, kuin hyvin.  Mutta hän unohti maksaa käydyt kertansa. Onneksi kuitenkin viestiä laitettuani hän ymmärsi hyvin pointtini ja aikoi maksaa ilomielin.  Otan ratsastuskerrasta vaivaiset 5 euroa, joka on hyvin pieni summa siihen verrattuna, että aikarajaa ei ole (kunhan on järkevää, asiallista ja hevoselle terveellistä)  ja hevoselle saa ratsastuskerran jälkeen syötellä porkkanoita ja leipiä sekä muuta touhuilua saa tallilla harrastaa vapaasti.  Toisen henkilön kanssa  tein nettikirpputorin kautta kaupat jo pari kuukautta sitten, enkä vieläkään ole saanut rahoja tililleni. Kyse ei siis ole molempien kohdalla isoista rahoista.  Heillä on näkemäni ja kuulemani perusteella varaa mm.  matkustella, käydä elokuvissa ja juhlimassa.  Ja shoppailla edelleen nettikirppiksellä. Joten minusta luonnollisesti tuntuu pahalta, kun se heille ehkä pieni muutama euro olisi tällähetkellä sekä tulevaisuudessa minulle niin elintärkeä.  En ole ollut koskaan ahne rahan perään, mutta nyt minun on alettava miettiä asioita siltäkin kantilta, jotta pärjäisimme.

Olen oppinut elämään säästeliäästi ja  käyttänyt viime aikoina lähinnä rahaa kodin ja eläinten ylläpitämiseen, sekä pahan päivän varalle tai kenttää varten säästämiseen. Olen näitä asioita varten elänyt tiukilla jo pidemmän aikaa, enkä ole aina saanut ymmärrystä osakseni sen vuoksi. Juhlat ynnä muut kissanristiäiset haluaisin jättää välistä, minulla ei ole varaa ostella ihmisille kalliita lahjoja ja hävettää mennä juhliin joku kuppainen lahjus kädessään, vaikka tiedän ettei se lahja ole heille aina se tärkein asia.  Kärsin myös hieman siitä, etten uskalla ostaa itselleni mitään, sillä pelkään kaiken kaatuvan siihen. Ja joskus jonkun turhamaiset valitukset jostakin pinnallisesta tuntuu pahalta, kun itsellä ei ole siihen vähäisinpäänkään varaa. 


Minua korpee suunnattomasti tieto faktasta, että työtön ihminen saa yhteikunnalta enemmän rahaa kotona ollessaan, kuin aiemmin työssä ollut kotiäiti. Äiti,  joka on kantanut kortensa kekoon yhteiskunnan eteen tehdessään töitä ja maksaessaan veroa. Sitten, kun äiti onkin päätynyt kotiin uuden perheenjäsenen kanssa, ei sitä tuetakaan tarpeeksi.  Niin väärin kuin olla ja voi.

Ystäväni soitti minulle tässä yksi päivä ja hänkin oli murehtinut minun raha-asioita puolestani ja hänen kanssaan aiemmin oltiinkin mietitty erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla voitaisiin pärjätä. Kiitos paljon Laura  myötäelämisestä  ja tsempistä <3 Jo se, että toinen ymmärtää - antaa paljon voimaa. Ja kiitos myös toiselle ystävälleni Jennalle, jonka kaunis ajatus tuoda tuliaisiksi äidinmaidonvastike-purkkeja lämmittitti kovasti mieltä. <3

Toivottavasti sieltä löytyy joku, joka ymmärtää ja osaa antaa hyviä vinkkejä, miten saisin tilanteen haltuun syksyn tullessa ja tukien pienentyessä.  Miten te olette selvinneet raha-ongelmista?  Oletteko pystyneet elättämään hevosenne ja olemaan lapsen  kanssa kotona enemmän, kuin sen 9 kuukautta  ?   Nyt olis tsemppaavat ohjeet kultaakin kalliimpia, kiitos jo etukäteen !

<3 Henna 


38 kommenttia:

 1. Toivottavasti saat käytännöllisiä ja hyödyllisiä vinkkejä! Sama ajatus on käynyt itsellä mielessä, että jos joskus lapsi saadaan, niin miten rahallisesti pärjättäisiin. Nyt on periaatteessa ok tulot, vaikka mies ei vielä oppisopimusaikana saakaan täyttä palkkaa. Kuitenkin vain kaksin eläinten kanssa ollaan, ja silti kaikki menee mitä tulee. Entä sitten, kun elettäisiin miehen palkalla? Miten ihmisillä ylipäätään on varaa perheeseen...Karua, mutta niinkuin kirjoitit, vanhemmuutta ei oikein tueta. Ratkaisua mulla ei ole, mutta lohtuna voin sanoa, että Jumala pitää huolen omistaan <3 Kaikki huolet ja epävarmuudet saadaan jättää Isälle, joka tietää meidän asiat ja ajatukset. Ollaan turvallisissa käsissä! Voimia ja luottavaista mieltä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeköhä tämä tästä kun tarpeeksi kovasti rukkoilee ja taistelee. mutta huolehtivaisena ja ennakoivana luonteena aina tuppaan murehtimaan asioita etukäteen ja yritän aina tehdä parhaani ehkäistäkseni ongelmat :) nuo tuet lapsiperheille on äärimmäisen pienet, mutta järkevillä ratkaisuilla voi säästää tosiaan paljon ja niin koitan tehdäkin. hevoset olisi järkevintä heivata pois, mutta siihen en pysty.

   kiitos <3

   Poista
 2. Samanlaisia tuloasioita olen minäkin miettinyt tulevaisuutta ajatellen ja kyllähän moinen pelottaa itse kutakin.

  Hyviä vinkkejä ei sinänsä ole antaa, muuta kuin nämä perinteiset. Ruokaa halvalla paljon pakastimeen ja sieltä sitte popsitaan.

  Kurjaa, kun kaikki isot rahanmenotkin osuvat samalle ajankohdalle. :/ Jäin miettimään sitä, onko moottorikelkan korjaus ihan pakollinen juuri tässä hetkessä? En toki tiedä, miten paljon sitä arjessa tarvitsette...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, kelkan korjaus ei välttis olis mikään ajankohtaisin asia, oot oikeessa :) minusta on vaan oikeudenmukaista antaa kimmon korjata oma harrastuksensa, kun minullakin on hevoset. jos ne sairastuisi, niin pitäis nekin hoitaa - vaikka tiedän ettei elukoita ja koneita pie verratakkaan toisiinsa :D emme todellakaan tarvitse kelkkaa missään muussa, kuin huvikäytössä että sen puoleen ! :D

   kävin juuri alennuksesta ostamassa ruokaa pakkaseen, sillä tosiaan säästääpi paljon ! :))

   kiitos anzu sullekin <3

   Poista
  2. Arvelinkin, että tässä saattaa olla tuollainen harrastusnäkökulma ja ymmärränkin sen hyvin. Mutta oot nimenomaan oikeassa, eläimiä ja koneita ei voi verrata toisiinsa. Ja ethän sinäkään ole tekemässä suuria rahoja vaativia hevosasioita, ellei jompikumpi sairastu tmv.

   Tsemppiä, kyllä se siitä! <3

   Poista
  3. meillä voi olla, että kelkka myydään tulevaisuudessa niin siksi se on hyvä nyt sitten kunnostaa alta pois. itse en haluaisi kelkasta luopua, sillä se on ollut rakas harrastus itsellekin lapsesta asti :/ mutta joistakin asioista pitää luopua, mutta jospa ei ihan vielä, katsotaan ensiksi miten asiat etenee ja miten tiukille mennään :)

   Poista
 3. Voi ei Henna miten ikävään tilanteeseen olet joutunut :( Nyt vähän yritän tsempata, vaikken kyllä osaa rahajutuissa kunnolla sua autella. Henkisesti siis kirjottelen :D ELi, sä olet tosi vahva nainen, ja mieti mitä kaikkea sä olet joutunut nuorena kokemaan. Oot selviytynyt vahvasti takaisin pintaan, ja pörskinyt ruusujen terien ylitsekkin. Joten kyllä tuo murhe menee vielä ohitse.
  Voin taata sen! :--)

  AnZu laittoikin, että ruokaa halvalla paljon pakastimeen ja sieltä sitten popsitaan. Se olli oikeastaan tosi hyvä neuvo, johon itsekkin samaistun.
  Tai sitten jättää kalenterista pois kaikkia kekkereitä, ja keskittyy nyt siihen, että riittääkö rahat. Mutta toisinaan, vaikka sun pitää olla tarkka, älä tee kauheita paineita siitä itselles. Se voi olla, että se häiritsee maitojuttujakin, joka vaikuttaa Onniin. Yritä miettiä miehesi kanssa parhaimpia ratkaisuja. Kyllä te keksitte (:
  Iso tsemppi täälä, ja hali sinne suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana anonyymi, nimenomaan en luovuta kyllä taistelematta! :)) Kiitos kun muistutit minua siitä <3

   Siinäkin olet oikeassa, että oma murheellisuus ja stressaaminen alkaa varmasti vaikuttaa mm. maidon tuloon ja heijastua kaikkeen muuhunkin, ja sitä en halua, että lapsi kärsisi minun hermoilustani. Joten pitää tosiaan rauhoittaa mielensä ja luottaa siihen, että kyllä asiat loksahtelee paikoilleen :)

   kiitos vielä kerran <3

   Poista
 4. Niin monen on varmasti helppo samaistua nykyään rahapulaan. Kyllä sitä itekki miettii monesti tulevaa peläten. Pari viikkoa sitten pysähdyin itsekkin miettimään talousasioita, kun tajusin pullonpalautus kuitin tuovan minulle älyttömän suuren ilon, kyllä se viiden euron vähennys ostoksista merkkaa paljon.

  Rupesin tämän tekstin jälkeen miettimään kauheesti keinoja kuinka pystyisin auttamaan tai ainakin antamaan vinkkejä.
  Kesäsin itse mielellään keräilee pakkaseen kaikkea talteen, suomen luonnossa, kun on paljon eineksiä tarjolla.

  Paljon voimia teidän arkeen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos elä muuta, minäkin oon iloinnut pullonpalautus -kuitista :DD ruokakin kun on niin pirun kallista nykyään, että tuollainen pieni miinus ostoksista tekee todellakin iloiseksi :)

   Olen tosiaan innokas luonnossa liikkuja ja tykkään mm. marjastaa ja sienestää niin niillä saa joko oman pakkasen täyteen ja osan voi vaikka myydäkin mm. kuopion marjalle & vihannekselle :)

   kiitos ilona sullekin myötäelämisestä <3

   Poista
 5. Voi että :( Tiedän tasan mitä murehdit, meillä on ollu rahahuolia enemmän ja vähemmän ja tottakai lapsena oon sitä vierestä seurannu, varsinkin kun täällä pienessä tuppukylässä työnsaaminen on vähän mitä se on. Rahat, mitä työttömänä saa on kyllä järjettömän pieniä perheille, meiltäkin löytyy ihmisten lisäks viellä kaks hevosta, kaks kissaa ja koira joten siitä voi laskeskella miten jokainen viissenttinenki on kullan arvonen.

  Voimahali Henna <3! Asioilla on tapana yleensä järjestyä tavalla tai toisella vaikka se voimia veiskin. Ja ainahan tosiaan ylimääräsistä vaatteista, kengistä, huonekaluista tmv. saa vähän rahaa ja sit jos viellä yrittää säästää jostain vähemmän tärkeemmästä asiasta niin rahaa on jo vähän enemmän. Älä kuitenkaa murehi niin paljon että väsytät ittes totaalisesti, Onni tarttee pirtsakkaa mamia :)!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, moni työtön on nimeomaan työtön olosuhteiden pakosta, vasten tahtoaan :(( joskus on älyttömän vaikea saada töitä pienillä kylillä.

   Huih, on se kyllä teilläkin varmasti tiukkaa elättää perheen lisäksi elukatkin. Sitähän minä pelkään, että hevosten hyvinvoinnista pitää alkaa tinkimään, jos rahat ei vaan yksinkertaisesti riitä. niiden hyvinvointi kun on ollut minulle aina kaikki kaikessa ja olen halunnut tehdä kaiken niin perusteellisesti.

   Kiitos pinja, nämä kommentit ovat lohduttaneet minua kovasti ja nyt on jo huomattavan parempi olo <3

   Poista
 6. Voi ystävä rakas <3 Toivottavasti asiat lutviutuu jotenkin!
  Tuo raha on niin paha... Se pyörittää tätä maailmaa ihan liikaa. Jos sitä ei ole, niin on pulassa. Ja on ihan äärimmäisen väärin, että kotiäidit saavat vähemmän kuin työttömät! Miksi ei anneta äidin nauttia siitä, että saa seurata oman lapsensa kasvua. Se on kuitenkin niin lyhyt aika, joka menee äärimmäisen nopeaa. Ja mikäli ei omista vakituista työpaikkaa, niin kannattaa äitiysloman jälkeen ryhtyä ennemmin työttömäksi kuin jäädä hoitovapaalle. Tässä tapauksessa vakipaikasta ei ole kuin haittaa :( Ihan äärimmäisen tyhmää!

  En tiedä onko näistä vinkeistä apua, mutta jaan nyt kuitenkin.
  Tarvitteko tällä hetkellä kahta autoa? Mikäli ei, niin silloin kannattaa laittaa toinen seisomaan. Säästää vakuutusmaksuissa paljon. Tuossa on vaan toinen puoli, että jos tulee joku äkillinen meno (joutuu lapsen kanssa lähtemään vaikka lääkäriin, niin onko ketään kuka lähtisi kuskiksi tai lainaisi autoa?)

  Oletteko kilpailuttaneet sähkön hinnan? Itse sen juuri tein ja todellakin aiomme vaihtaa sähköyhtiötä. Säästöä tulee 150-200 euroa vuodessa meidän kulutuksella, joka on melko vähäistä normaaliin omakotitaloon verrattuna. Myös omat kulutustottumukset kannattaa tarkistaa, jos niissä voisi säästää. Esim. tietokone aina kiinni, kun ei käytä, energiansäästölamput jne.

  Voiko lainojen kuukausieriä pienentää? Esim. asuntolainaa 100€ kuussa. Nostaisi sitten taas, kun menet takaisin töihin. Tietenkin laina-aika kasvaa, mutta ylimääräinen satanen auttaa kuitenkin ruokaostoissa paljon.

  Onko sillä kylällä/naapurikylällä kauppaa, jossa olisi tuoretiski? Jos löytyy, niin kannatan kalastamista. Jos vain ottavat siis vastaan. Kuhasta ainakin maksavat aika hyvän hinnan!

  Tarjoustuotteiden metsästäminen ja pakastaminen on säästöä! Ja tietenkin kannattaa valita aina se halvin vaihtoehto. Pääsääntöisesti ne on kuitenkin hyviä.

  Kauppareissut ym. pienet lähiymäristöön tehtävät "matkat" kannattaa kävellä, jos vaan on aikaa. Samalla saa itse liikuntaa ja vauva raitista ilmaa. Ja bensaa säästyy, kun ei tarvi käynnistää kylmää autoa.

  Marjat ja sienet on todella hyvä idea! Vielä jos saisi esim. mummon katsomaan Onnia joku viikonloppu syksyllä, niin saisit itse rauhassa ja ripeämmin kerätä näitä metsän antimia myyntiin ja itselle.

  Mikäli auto pitää outoa ääntä, kannattaa se tutkituttaa ennen kuin hajoaa totaalisesti. Tulee halvemmaksi. Ja jos on se teidän parempi auto, kannattaa miettiä tuleeko kalliiksi korjata? Jos vielä on kuitenkin ehjä ja sen voisi saada vaikka hyvällä hinnalla myytyä yksityisesti, niin kannattaa harkita. Jos vaan saa tilalle samalla rahalla tai halvemmalla luotettavan kulkupelin. Ja suosin yksityisesti myymistä ja ostamista! Autokaupat vetää aina paljon välistä ja ajattelevat vaan itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken herjasi, että tuli liian pitkä teksti. Jatkan silti vielä lisää :)

   Hevosten edusta ei mielellään luovu, mutta kannattaa tarkistaa tarviivatko kaikki lisärehut ym. mitä tällä hetkellä saavat? Jos se on niiden terveyden kannalta tarpeen, niin silloin ei saa jättää pois, mutta jos eivät tarvi, niin älä syötä.
   Voisiko vuokrausta nostaa tämän äitiysloman ja hoitovapaan ajaksi esim. 7€/kerta? Korotus ei ole iso, mutta sillä saat kuitenkin ostettua teille jo melkein kaksi maitopurkkia. Ratsastajan kannalta se ei kuitenkaan ole niin iso hinnankorotus, että en usko, että karsii ratsastajia pois. Ja varsinkin, jos on taas alennus tulossa, kunhan pääset töihin. Keskustele vuokraajien kanssa tästä. Uskon, että kuitenkin ymmärtävät tilanteesi. Ja muista, että teillä on kenttä jo hyvällä mallilla, joka ei ole tullut ilmaiseksi. Ratsastajat saavat käyttää sitäkin!
   Mikäli hevosillasi on tällä hetkellä kaikki varusteet mitä tarviivat ja ne on vielä hyvässä kunnossa, niin älä osta uusia, vaikka saisit edullisesti. Sillä jos ne eivät tarvi niitä sillä hetkellä, seisoo sinun rahat turhaan kaapissa, jollet sitten aio myydä niitä voitolla.

   Nettikirppari on hyvä paikka! Kaikki tarvitsematon myyntiin sinne! Ja vähän käytettyjä vauvanvaatteita ym. sieltä saa tosi edullisesti.

   Olisi varmasti tosi hyvä, jos voisit hoitovapaalla käydä vähän töissä. Juurikin esim. viikonlopun silloin tällöin. Kunhan ei tuloraja ylity. Ja toivottavasti tämä sopisi työnantajallekin! Jos ei käy, niin onko mitään muuta työtä, mitä voisit vähän tehdä? Esim. myyjänä jossain kaupassa/kioskissa? Viikonloppuna ja iltoina maksaavat edes vähän enemmän kuin normaalisti. Siivousta? Puhelinmyyntiä (vaikka omaan korvaan se kuulostaakin todella kamalalta, mutta jos siitä vaan vähän saisi rahaa)?

   Tässä on joitain vinkkejä. Toivottavasti joku edes auttoi. Ja muista, Taivaan Isä pitää meistä huolen. Älä murehdi liikaa! Onni tarvitsee iloisen äidin, joka hänellä onkin :) Ja onneksi teitä on kaksi, et ole yksinhuoltaja! Paljon tsemppiä tuleville päiville!

   -Hali-

   Poista
  2. Totta sinänsä, että puitteiden parantuminen usein nostaakin vuokrauksen hintoja! Kun kenttä alkaa olla mallillaan, on musta ihan ymmärrettävää, jos hinta hieman kohoaa.

   Poista
  3. Voi sari ihana, kun olet niin paneutunut antamaan neuvoja - kiitos rakas!

   Juttelin jo aiemmin ja tänään kimmon kanssa autojen tarpeellisuudesta, mutta hän ei kuulemma halua luopua autoista, toisen vakuutus kun on kuulemma ihan minimaalinen niin ei kuulemma ole kallis pidettävä. Ollaan minimoitu turhia ajoja pois ja itse tykkäänkin kävellä paljon, varsinkin nyt se on suotavaa, kun haluaa liikakiloista eroon :D

   Ollaan tosiaan otettu lyhennysvapaata ja mietitty myös lainojen kuukausierien pienentämistä, mutta katsotaan mitä aika näyttää. Sähköt, vakuutukset ynnä muut ollaan vasta kilpailutettu ja saatu tosi hyvät sopimukset aikaiseksi joten sekin vie eteenpäin :)

   Ostan kaupasta lähes aina edullisimpia tuotteita sekä tarjoulihoja ja olen alkanut leipomaan kahvileivät ja keksit itse. myös leipää olen ajatellut, että alan tekemään niin siinäkin säästää, varsinkin kun leivinuunissa paistaa kaiken minkä vaan pystyy :) vaatteita olen myös ostellut kirppareilta paljon ja Onnille olen hankkinut nimeomaan kirpparilta vaatteita, sieltä löytyy ihan tosi siistejä vaatteita muutamalla eurolla :)

   kalastaminen vois olla ihan hyvä juttu, ja järvestä tosiaan saa tuoretta kalaa omaankin ruokapöytään ja metsistä marjat, sienet ja riistan :) tuossa oliskin nyt pihassa paljon jäniksiä, pitäisköhän paisti ampua iltasella hihihi ;) ee passoo, rauhoitusaika alko justiisa :D

   hepoilla on onneksi kaikki, mitä ne tarvitsevat- lisäravinteet ynnä muut ovat tarpeellisia, niistä en voi tinkiä mutta jos rahat eivät riitä, niin porkkanasäkin tilauksen joudun perumaan mutta täytynee keskustella vuokraajien kanssa asiasta, olisivatko he valmiit siihe parin eruon korotukseen jos mennään tiukille. en kuitenkaan haluaisi heitä liikaa rahastaa, sillä arvostan heidän käymistään todella paljon, joten tunnen oloni jo nyt kiusalliseksi. mutta olette oikeassa, kentän teko ei ole ilmaista ja koska se parantaa puitteita olisi tietysti kiva saada pieni korvaus siitä mutta en halua että raha-asiat tulevat hyvän tallihengen väliin, vaikka tiedän että he ymmätäväisivät pointin.

   töitä olen nimeomaan valmis tekemään, joten syksyn tullessa ja kun tilanne selviää, otan yhteyttä pomoon ja jos siellä ei onnistu käydä töissä, katson saisinko jotain hanttihommia muualta :) ystäväni myös ehdotti myystiedustajan hommia.

   Helpotti jo tämä, että saa teidän kanssa asiasta jutella <3 eeköhä kaikki järjesty, vielä kun vaan muistaa panna kätöset ristiin ja huokailla oikeeseen suuntaan <3

   Poista
 7. Mul on muuten hetan jäljiltä sitä prixiä, jos kaama tai tusonki jompikumpi syö sitä? ei sitä hirveesti oo, mut ehkä joku muovikassillinen, kiikutan sen sulle joku päivä jos teil sitä syyää!:) Kaikki kyl järjestyy muru, tiedän ja ymmärrän että varmasti huolettaa asiat, mutta kyl se Korkein on luvannu omistaan huolehtia!:) Niin ja tuohon edellisen neuvoihin tuosta että tarviitteko kahta autoa, niin jos päätätte toisesta luopuu niin onhan tässä lähellä meitä joilla on auto!! Meiän auto joutaa ainakin jos joskus tullee tarvis kahelle kun hätätappauksessa voidaan varmasti maatilalta lainata jottai autoa!:) -Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä syö molemmat pollet sitä, kiitos paljon rakas! <3 niin kyllä se Isukki meistä huolta pitää - minustakin, vaikka oon tämmönen :D

   Juttelin jo aiemmin ja tänään kimmon kanssa autojen tarpeellisuudesta, mutta hän ei kuulemma halua luopua autoista, nissanin vakuutus kun on kuulemma ihan minimaalinen niin ei kuulemma ole kallis pidettävä. Ollaan minimoitu turhia ajoja pois ja itse tykkäänkin kävellä paljon, varsinkin nyt se on suotavaa, kun haluaa liikakiloista eroon :D kuten tiijät, en oo kovin halukas lainailemaan toisten autoja ku muistatha sie, mite Seatinkin kävi heti, kun raukka joutui mun käsiin :DDD

   Poista
 8. Ala neulomaan aina ehtiessäsi ja myy tekeleitäsi!(: Siitä saisi vähän rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos luottamuksesta, mutta et tiijäkkää kuule, mite huono käsityöläinen mie oonkaan :D ensinnäkin asiakkaat saisi oottaa neuloksia vähintään vuoden ja saisivat loppupeleissä tuotteet, joissa jokatoinen silmukka olis karannut hehehehehe ! :D

   Poista
 9. Hei kiitos kaikille jo etukäteen mahtavista ohjeista! ehdin nyt vastata vasta pariin, mutta vastaan pian myös muihinkin kommentteihin!:) palaan pian asiaan! <3

  VastaaPoista
 10. Tiedän tunteen, täälläkin on tällä hetkellä tili tyhjänä. :D Välillä tosiaan tulee stressattua ihan älyttömästi raha-asioista ja se on kurjaa. Mulle raha ei ole koskaan ollut kovin tärkeää, mutta valitettava tosiasia on, ettei ilman sitä pärjää :( Toivottavasti keksit jotain keinoja. Monilta näyttääkin jo tulleen hyviä vinkkejä tänne. Yritä jaksaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, raha ei ole kuin pakollinen paha tässä yhteiskunnassa, kaikki kun maksaa niin mahottomasti ! sitä kun on vähän pakko ajatella, että pysyy homma hanskassa.. kurjaa on kyllä stressata, se syö niin paljon ihmistä :/ mutta eiköhän tämä tästä :)

   samoin sinne mahottomasti tsemppiä ja toivon mukaan pian vähän täyteisempää kukkaroa <3

   Poista
 11. http://fi.wikipedia.org/wiki/Baby_blues

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no AAmen ! :D tuohon kun vielä lisätään jo entuudestaan hyvin iso valmius miettiä asioita niin soppa on valmis! ;DD kiitos kun muistutit, repesin ! :D

   Poista
 12. toinen auto pois,sinä voit viedä ja hakea miehesi töistä,vaatii vain viitseliäisyyttä.
  jos otatte jo lainasta maksuvapaata,ottakaa varoen,sillä tarvitsette sitä kun siirryt kotihoidontuelle.
  kilpailuttakaa vakuutus ja sähkö,lehtitilaukset ym. kokonaan pois,lue kirjastossa lehdet,tai tuttavilla.
  hevosilta turhat rehut pois,muistan sinun joskus laittaneen listan mitä syövät ja minusta siinä on aika paljon turhaa tuon verran liikkuville,puolita ainakin ruokamäärät.mieti kuivikkeet,olkipelletti purun sijaan?
  heinästä nyt ei voi tinkiä.
  onko moottorikelkka pakko korjata?eikö voi rahatilanteen takia siirtää myöhemmäksi?älkää korjuuttako liikkeessä,taitavia käsiä löytyy kyselemällä ja ostatte itse osat ja pieni vaivanpalkka riittänee,liikkeiden useiden satojen eurojen sijaan.koskee myös auton korjausta.
  syökää pienempiä annoksia,ei kaiken tarvitse olla ruokaympyrän mukaan,kasviksista puhuen,terveellisesti syöminen on kallista.
  tehän metsästätte,metsästäkää pakkaseen,näin teidän ei tarvitse lihaa/kalaa ostaa lainkaan kaupasta,siinä säästää jo ison osan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mies ei kuulemma halua luopua toisesta autosta, on kuulemma niin halpa pidettävä :/ vakuutukset ja sähköt on jo kilpailutettu, en ole tilannut lehtiä vuosikausiin.

   Toiselle hevosistamme menee toki lisäravinnetta nivelten vuoksi, mutta sitä en voi karsia pois sillä se on hevoselleni elintärkeä. minusta hevoseni liikkuvat niin aktiivisesti, että reilu 2l rehua molemmille per vuorokausi ei ole todellakaan liikaa. noh öljy ja porkkana voisi toki ottaa pois, mutta katsotaan tulevaisuudessa. kuivikeasiaa voisi myös toki miettiä.

   kelkan korjaus tulee ajankohtaiseksi, sillä se saatetaan myydä pois tulevaisuudessa :( ja tosiaan sen korjaa eräs suhteilla saatu edullisempi korjaaja, liikkeessä olisi tullut puolta kalliimmaksi. autoa ei onneksi tarvitse korjata vielä, sillä se toimi tänään taas hyvin.

   olen nimenomaan syönyt pienempiä annoksia ja ostanut enemmän pakasteesta vihanneksia, ne ovat halvempia. salaattia toki ostan joskus, sillä rakastan tuoretta kasvisruokaa.

   meillä on onneksi pakkasessa hirvelihaa ja mm. kanalintuja. tällä hetkellä mitään riistaa ei saa metsästää, joten se siirtynee syksyyn sitten. mutta onneks pilkille pääsee, kalaa saa avannosta kun vaan kehtaa onkia :)

   Kiitos sullekin paljon neuvoista <3

   Poista
 13. jäi laittamatta että kentän teko jäihin siksi aikaa kunnes rahat riittää..kenttä ei varmaan ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä,sillä teillä on harrastehevosia,joilla voi mennä maastossa ja pelloilla,ettekä tarvitse kenttää muuhun kuin huvinvuoksi köpöttelyyn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tästä kenttä-asiasta uskallan ollut nyt hieman eri mieltä kanssasi :)

   vaikka köpöttelemme kentällä huviksemme, teen hevosteni kanssa aina töitä johdonmukaisesti. haluan asennoitua niihin niin, että ne pysyyvät kunnossa, vetreänä ja jotain, ihan pienen pientä osaavuuttakin saisi löytyä :) vaikkei minulta mitää tasoa löydy ja en tähtää kisoihin, haluan kehittää itseäni ja hevosiani kuitenkin, jotta voin tarjota hyvin toimivia hevosia muillekin. senkin takia kenttä on myös tärkeä, ratsasteleehan polleillani muutkin, kuin minä :)

   minulla on onneksi kenttää varten säästössä jo ihan kohtuu hyvin rahaa, joten niistä osa ainakin menee kenttään, sillä kenttää nimeommaan tullaan tarvitsemaan nyt ja tulevaisuudessa. ja isäni auttaa sen teossa <3 vaikka olemme harrastelijoita, tarvitsemme kenttää todella paljon, minun nimittäin on helpompi hevostella lapsenhoidon lomassa esim päiväunien aikaan, kun kenttä on käytettävissä pihassa. en omista itse lähellä olevia peltoja, joten haluan kunnioittaa niitäkin.

   kiitos sulle kuitenkin tästäkin ajatuksesta, tiedän että tarkoitat hyvää :)

   Poista
 14. Ilkeä tilanne :/ Koita jaksaa, kyllä kaikki järjestyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon <3 kyllä mie jo paremmin jaksan, kiitos teidän tsemppaavien kommenttien :))

   Poista
  2. Mukava kuulla, ja vielä kerran voimia sinne <3 :)

   Poista
 15. Jos ei rahaa, niin onneksi rakkautta. <3

  Itsellä on vähän toisin päin. Rahaa on säästöön kertynyt niin ettei joka lanttia tarvitse laskea, mutta ihmissuhteita ei ole juurikaan, tai tarpeeksi. Kumpa nämä kaksi saisi tasapainoon. Mun tekis mieli lähettää sinulle turhat rahani, ne ei tee mua onnelliseksi, sinua ne auttaisi. Mutta voimia ja tsemppiä, minä myötäelän täältä käsin sen minkä ymmärrykseltäni kykenen! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuossa olet harvinaisen oikeassa! Kyllä minä mielummin köyhä olen ja onnellinen rakkauden täyttämässä ilmapiirissä, kuni että rikas, yksin ja onneton.

   Kuulostaa tosi surulliselta, jos oot yksinäinen :( raha ei todellakaan tee onnelliseksi, vaikka se antaa mahdollisuudet moniin asioihin. toivon mukaan sinäkin saisit enemmän ihmissuhteita elämääsi Kiitos paljon kauniista sanoista ja ajatuksesta, hirmuisesti lämpöä ja valoa sinunkin tulevaan kevääseen <3

   Poista
 16. Matt.6:25-31. Meistä pidetään huolta. <3

  VastaaPoista
 17. Täällä kirjoittelee 6kk ikäisen tyttösen äiti ja raha-asioita olen myös miettinyt lähiaikoina useaan kertaan.. Omasta hevosesta olen haaveillut jo useamman vuoden mutta tässä elämäntilanteessa kiitän onneani etten sellaista ole vielä ehtinyt hankkia. Tarpeeksi tiukkaa tekee jo pienen lapsen ja koiran kanssa. Säästöjä kyllä on jonkun verran mutta niitä ei viitsisi käyttää ainakaan paljoa. Mutta tosiasia on vaan se että äitejä ja lapsiperheitä ei tueta tarpeeksi ja rahat on oikeasti tiukilla, tiedän tunteen ja kauhulla ajattelen tulevaa. En itsekään vielä raaski pientä laittaa päivähoitoon syksyllä, lapset on kuitenkin vain kerran pieniä eikä sitä aikaa saa takaisin myöhemmin. Täytyy siis yrittää nauttia tästä ajasta vaikka rahan takia tiukille meneekin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tosiaan on varmasti tiukkaa ilman hevosiakin, niin kauhulla sitä saapi miettiä miten pärjää sitten niitten kanssa. mutta juttelin vakavasti mieheni kanssa asioista ja hän lohdutteli, että kyllä me tullaan pärjäämään, kun keinot keksitään. Mutta kyllä se silti panee miettimään jokaista ostosta, että uskaltaako tehdä.

   Minustakin on todella tärkeää olla lapsen kanssa kotona, nähdä ja kuulla kaikki kehityksen uudet jutut ja opastaa lasta elämässä. haluan todellakin nauttia kotona ajasta ja koitankin lopettaa tämän murehtimisen pikkuhiljaa ja koittaa elää säästeliäästi stressaamatta :)

   Kiitos kovasta kommentista ja Hirmuisesti tsemppiä teidän pikku perheelle myös sinne <3

   Poista