torstai 16. elokuuta 2012

Persoonallisuuksista ja luonne-tyypeistä

Mieheni löysi netistä huipun sivuston, jossa analysoitiin ihmisten luonteita ja persoonia.  Luonnetyypit oli jaettu tiettyihin, nimettyihin ryhmiin, joista kukin meistä kaveriporukassa löysi itsensä tai joku nimesi toisen tietynlaiseksi luonne-tyypiksi.  Niitä ollaankin viimeiset päivät yhdessä pohdittu ja mietiskelty useamman henkilön kanssa hyvässä hengessä :)

 Kun kavereitten kesken lueskeltiin näitä analyyseja, aiheuttivat ne kahvipöydissä naurun rämäkkätä, mutta jäin myös itse taas jälleen hiljalleen pohtimaan,  mitä hyvää omasta luonteestani löysin ja missä pitää petrata.   Myös mieheni oli ilmeisesti jäänyt pohtimaan asiaa omalta osaltaan, koska tänään oikein vastoin tapaansa toimi juuri päinvastoin, miten hän yleensä toimii ja mitä hänelle sopivassa luonne-analyysissa sanottiin. Suloista kun toinen oikein yrittää <3 Mutta pidemmittä puheitta tässäpä ne tulevat, löydätö kenties oman luonteenpiirteesi ?   

Sangviinikkoa kuvaa lämpö, keveys ja vilkkaus. Hän on vastaanottavainen ja hän reagoi ärsykkeisiin tunteella. Sangviinikko ei varsinaisesti ajattele tai mietiskele, vaan hän on harkitsematon, pinnallinen ja välitön. Hänellä on tapa ajatella ääneen, ja sanat tulevat nopeasti ja helposti. Sangviinikolla on kyky elää nykyisyydessä ja tunteella. Hän ymmärtää toisten tunteita, ajatuksia ja harrastuksia. Sangviinikko on viehätysvoimainen, hellä ja tunteellinen. Hän on avoin ja nauttiva ja hän elää Hallesbyn mallin mukaan rikasta elämää. Huonoina puolina häneltä voidaan mainita ailahtelevuus, pinnallisuus ja epäluotettavuus.


Melankolisuus on synkkyyttä, raskautta ja surullisuutta, noin vahvasti ilmaistuna. Hän on tunteellinen, kuten sangviinikko, mutta samalla sulkeutunut. Hän ei ota vastaan monia vaikutteita. Melankolikolla ajatus käynnistyy yhtä aikaa tunteen kanssa. Melankolikko on ajatteleva. Hän ottaa vastaan harvoja vaikutteita, mutta kokee ne sitäkin voimakkaammin. Tämä määräytyy siitä, mitkä vaikutteet koskevat häntä itseään. Hän on kärsivä luonne ja perusteellinen pohtija. Melankolikon tunne-elämä on hieno ja rikas, hän on syvä ja perusteellinen kaikessa. Vahvoja puolia ovat uskollisuus ja luotettavuus. Huonoja puolia ovat itsekeskeisyys, pitkävihaisuus, sulkeutuneisuus, ärtyneisyys, pessimismi, ylpeys, passiivisuus, epäkäytännöllisyys ja epäröivyys. Melankolikko ei ole kiireinen, mutta häneen voi luottaa.


Koleerikko on kuuma ja kiivas. Hän on tahtoihminen, koleerikolle vaikutteet kohdistuvat ensimmäisenä ja vahvimmin tahtoon. Koleerikko on nopea päättämään ja ryhtymään toimintaan. Hän on käytännöllinen ja arvostaa toimintaa, hänen perusfilosofiansa on tarttua työhön. Hallesby luettelee koleerikon vahvoja puolia, joita ovat tahdonvoima, tarmo, päättäväisyys, käytännöllisyys, neuvokkuus ja rohkeus. Hän on optimistinen, itseensä luottava ja peloton vastoinkäymisissä. Koleerikon heikkouksia on kovuus, johtuen hänen kehittymättömästä tunne-elämästään. Lisäksi hän on kiivas ja väkivaltainen, hän on varustettu suunnattomalla itseluottamuksella, hän on ylpeä ja vallanhimoinen, uskonnollisessa mielessä jesuiittamainen. Koleerikko on proosallinen luonne. Mahdollisena rikoksentekijänä hän on vaarallinen ja kostonhaluinen.


Flegmaatikko on levollinen ja tasapainoinen. Hän on sopusoinnussa elämänsä ja olemisensa kanssa. Muut luonnetyypit kamppailevat ympäristönsä kanssa, mutta flegmaatikko on levollinen. Muita luonnetyyppejä ympäristö hallitsee, mutta flegmaatikko on ympäristönsä yläpuolella. Hänellä on sisäinen tasapaino. Seurassa flegmaatikko on hauska ja hyväntuulinen. Hänen luonteessaan ei ole tietoakaan äkkipikaisuudesta tai pitkävihaisuudesta, sillä nimenomaan hän on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Flegmaatikkoa kuvaa tyyneys, käytännöllisyys ja luotettavuus. Neuvonantajana hän on hyvä, sillä hänellä on aikaa ja levollisuutta asettua muiden asemaan. Hän on kiihkottomuudessaan monipuolinen. Flegmaatikon huonoja puolia ovat hitaus, laiskuus, mukautuvuus, välinpitämättömyys ja kiinnostumattomuus. Flegmaatikko on tutkijatyyppi, ihmissuhteissaan ja elämässään sivustakatsoja.


Itse jäin tyypit luettuani naureskellen miettimään:  Millainen lapsi tulee, kun yhdistetään sangviinikko ja flegmaatikko ?  :D 


<3 Henna

2 kommenttia:

  1. Näistä oisin ehkä eniten flegmaatikko...mutta kaikissa on kyllä jotain tuttua :) Harvoin kai kukaan onkaan pelkästään yhteen kuvaukseen sopiva. Ja voihan se vähän riippua siitäkin, keneltä kysytään! Jollain muulla voi olla minustakin ihan erilainen käsitys, kun mitä itse ajattelisin. Näihin liittyviä testejäkin varmaan löytyy..

    VastaaPoista
  2. Niin ohan nuita pilvin pimein. itsekin löydän itsestäni paljon muitakin luonteen-piirteitä, kuin sangviinikon, vaikkas eminua taitaa näistä eniten kuvastaakkin :)

    VastaaPoista