sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Jännitystä ilmassa

Hihii, onkohan meidän Iita hieman pullavoitunut viime aikoina ?   ( pahoittelen muuten tämän postauksen kuvia, jotka ovat surkean laatuisia känny-otoksia )

 

Samaisen tapaisen kyssärin heitin pari postausta taaksepäin, ja siitäkin ajasta on tapahtunut taas aikamoista kasvua tuolla meidän Iidan masun puolella.   Nämäkin kuvat on otettu jotain viikko sitten, ja huhhuh kun näistäkin on kakara pullavoitunut hurjana eteenpäin!

Jos joku nyt ei ole ihan kartalla tapahtumista, voitte käydä kurkkaamassa TÄMÄN postauksen, jossa aiemmin selitin koiramme pennutus-projektista.

Elikkä todennäköisesti meidän Iida nyt sitten saapi niitä kovasti toivottuja pentuja.    Tai sitten sillä on hyvin edellisiin verrattuna poikkeavan vahva valeraskaus :D  Mutta merkit pentujen mahdollisuuteen on hyvinhyvin varmat.

Meni ehkä parisen viikkoa Iidan sulhon Topin vierailusta, kun narttu alkoi näyttämään ensimmäisiä poikkeavuuksia normaaliin käytökseensä.  Normaalisti välillä hyvinkin nirso koira muuttui hyvän ruokahalun omaavaksi,  ja nykyhetkessä voisin jopa ahmatiksi sitä kutsua.  Normaalistikkin kovin rakkaudenkaipuinen hauveli on muuttunut enenevissä määrin erityisen hellyydenkipeäksi ja mukavuudenhaluiseksi.  Se viihtyy lämpimällä kotisovalla löhöillen, ottaa pitkiä nokosia  ja odottelee mahanrapsutuksia. 

 

Heti alusta alkaen olin näkevinäni myös koiran katseessa muutoksia.  Sen silmät olivat erilaiset.  Millälailla erilaiset,  sitä on vaikea selittää.  Se vaan tuijotteli minua, ihan kuin kertoen minulle että vauvoja on tulossa.   Kimmo lähinnä naureskeli minun ounasteluille.

Neljään viikkoon ei koiran ulkonäössä tapahtunut muutoksia.  Netistä kuitenkin aiemmin aiheesta runsaasti lukeneena tiesin, ettei ensimmäiseen neljään viikkoon välttämättä ulkoisia merkkejä näykkään, vaan vasta loppupuoliskolla kasvu on huimaa. Ainut ulkoinen merkki alussa olikin vuoto takapuolesta.    Vasta 4 viikon jälkeen alkoi huomattavalla vauhdilla tapahtua muutoksia Iidan vatsan seudulla.   Sen maha alkoi pullistua silmissä ja koiran ennen niin sporttimainen rakenne muuttui hetkessä tasapaksuksi patukaksi.  Nisät alkoivat muuttua vaaleanpunaisiksi ja pikkuhiljaa turvota niin, että nykyhetkellä ne jopa roikkuvat jo.Hauskinta ennen niin aktiivisen leikkisän ja pentumaisen Iidan olemuksessa on sen seesteisyys ja mukavuudenhalu.  Se on niin rauhallinen, ei yhtään häslä enään.  Se tallustelee rappuset rauhallisesti ylös  ja sen hengityskin on raskasta.  Minua on huvittanut se,  että itsekin raskaana ollessa puuskutin ja kuorsasin kuin mikäkin rekkamies -  ja nyt Iida tekee samoin.  Se tuhina ja röhnöttäminen on jotain tosi hellyyttävää.   Se oli myös ennen enemmän välinpitämätön  ja jopa varovaisen välttelevä Onnin suhteen,  nyt se on jopa osoittanut hoivaamisviettiä poikaamme kohtaan.

Isin kanssa köllöttelemässä <3

Kyllä on jänniä aikoja elettävänä! Olen laskeskellut päiviä astutuksesta ja nyt mennään laskujeni mukaan päivässä 49.   Koiran tiineys kestää keskimäärin 58-71 vuorokautta, yleensä sen 63-66. Näissäkin pitää muistaa toki eroja.   Mutta jokatapauksessa,  haemme lähipäivinä tutuiltamme pentulaatikon Iidalle "pesäksi"    ja annamme sen rauhassa tutustua siihen. Kelpaako vai ei,   se jää nähtäväksi :D  Elämme koiran kanssa lähekkäin nähdäksemme ajoissa lähestyvän synnytyksen merkkejä.   Eläinlääkäriin otetaan yhteys varmistaaksemme, että kun synnytys lähenee, on silloin päivystävä eläinlääkäri tietoinen asiasta ja hälytettävissä tarvittaessa nopeasti paikalle.   Toivon hartaasti, että synnytys tapahtuisi minun vapaaviikollani, että voin olla itse toimia kätilönä rakkaalle koiralleni.  Mutta jos näin ei käy, hoitaa sen Kimi taikka ystäväni.    Kunhan synnytys on ohi, tarkistutan Iidan eläinlääkärillä saadakseni varmuuden sen kunnossa olemisesta.  Ja toki myös syntyneet pennut luonnollisesti tarkistutetaan eläinlääkärillä sitten kun on sen aika ja madotetaan ohjelman mukaisesti.

Pentujen halukkaita ostajia on jo ilmaantunut. Olen ollut yhteyksissä ihmisiin, joilla on samaisia risteytyksiä kuin itselläni on ja mitä pennutkin tulevat olemaan. Lähinnä kokemuksia ollaan vaihdettu ja sieltä sain myös vinkkiä mahdollisesta myyntihinnasta.  Mihinkään pilkkahintaan en koiria myy jo ihan sen vuoksi, jotte ne menisivät niitä arvostaviin, aktiivisiin koteihin - eikä päädy huonoihin olosuhteisiin.  Metsästäjien keskuudessa nämä risteytykset ovat kovassa huudossa, joten mahdollisille pennuille on kysyntää jo nyt ja uskonkin, että ne saavat helposti kodit.  Kuitenkin olen hyvin tarkka siitä, minne ylimääräiset pennut myyn.  Ei pidä mennä asioiden edelle,  katsotaan että ne pennut nyt syntyvät ylipäätään  - ja elävinä. Tärkeintä nyt on kuitenkin tässä hommassa on se, että Iida selviää hommasta ehjin nahoin ja  sekä me että työkaverini saavat miehensä kanssa oman kasvatin.  Muut ovat sitten täyttä plussaa. 

Paljon olisi ajatuksia tästä pentu-projektista tuolla pääkopassa, mutta nyt ei enää järki leikkaa enempää niitten muuttamiseksi tekstiksi.    Näillä mennään tällä hetkellä ja ajatukset ovat tulevassa kovasti <3  Hyvää alkavaa viikkoa kaikille !

<3 Henna24 kommenttia:

 1. Voi että, pentuja! Kohta saakin söpistellä sun blogin äärellä. :) meidän Aada sai pentuja kesällä 2012, mutta jäinn aika paljosta paitsi kun se joutui synnyttämään kasvattajallaan 150km päässä. Oli jännää kun joutui seuraamaan vain puhelimessa oman koiran pitkää synnytystä, jonka lopputuloksena oli 10 pentua ja yksi enkelipentu. Tsemppiä kaimalle synnytykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillähän on ollu siellä iso pentue koiran masussa! Tais olla koiruus aika valtava loppuajasta ? :D Onko sulla blogissas tuosta pentu-hommelista minkäänlaista postausta ? :) kiitoksia kovasti tsempeistä, mie täällä hykertelen jännityksestä ! <3

   Poista
  2. Oli Aada tosiaan aika valtavassa kunnossa :D ei itseasiassa ole, mutta aiheesta olisikin mukavaa tehdä pieni muistelupostaus, kiitos ideasta! Täytyykin ruveta toteuttaa :)

   Poista
  3. Mahtavvoo! miepä jään ootteleen postausta! :)

   Poista
 2. Uii ihanaa<3 Toivottavasti synnytys menee hyvin ja kaikki olisivat terveitä:) Olisiko mahdollista että ottaisit kuvia kun Iida seisoisi, näkisi ehkä paremmin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, ihania ootta ! Kovasti yritetään kaikkemme tehhä että synnytys ja ylipäätään kaikki menis mukavasti ! <3 Jos ennätän niin voisin ottaa parempia kuvia iitasta ja laittaa tänne :)

   Poista
 3. <3Tässäpä tärkeimmät mitä tuli mieleen! Ihana maggara!:)) -Anne-

  VastaaPoista
 4. Voi mahdoton, mitenhän tämä lukija pysyy nahoissaan kun tänne ilmestyy pikkupystisten kuvia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos elä muuta, minä varmaan kuolen siihen ihastumisen määrään ! :DDD Pelottaa vähän, että raaskinko luopua yhdestäkään pennusta - onneks tosiasia on se että yksi mnee sopimuksen mukaan isänsä luokse, minä saan pitää vaan yhden ja loput myydään. Katsotaan nyt tää raskaus loppuun että montako sieltä ylipäätään tullee :D Mie tuppaan mänemään välillä vähä asioitten eelle :D

   Poista
 5. Voi ihanaa! Meidän perheelläkin on ollut koko elämäni ajan koiria, tällä hetkellä niitä löytyy kolme kappaletta, joista yhden ylpeä omistajakin olen! Meillä on mun aikana teetetty omille nartuille kahet pentueet, joista ensimmäinen onnistui hyvin, pennuista tuli hyvinvoivia ja pääsivät kaikki hyviin koteihin! Kuitenkin, toisella kerralla ei käynytkään niin hyvin, vaan narttu sairastui ja siltä poistettiin kohtu. Metsällä se ei ollut yli vuoteen oma itsensä, nykyään alkaa kuitenkin muistuttaa sielläkin vanhaa itseään. Meille onkin itseasiassa tulossa uusi hirvikoira keväällä! Viime keväänä syvästi rakastamani, ensimmäinen oma koirani kuoli vanhuuteen ja syksyllä aloimmekin haikailemaan uuden perään. Varasimmekin pennun yhden isän tutun pentueesta, mutta siitä ei selvinnyt kuin kolme urosta, ja olimme neljänsinä varauslistalla. Toivottavasti nyt kaikki menisi nappiin!
  Ja kommenttini ei ollut tarkoitus mitenkään maalailla piruja seinille! :D On kiva seurata tällaista menoa, itsellä kun ei käynyt ihan yhtä hyvä tuuri. Mutta onneksi se on niin, että hyvää kannattaa odottaa! Jaksaapas ainakin kunnolla rampata syksyllä pennun kanssa ulkona tutustumassa kaikkeen :)
  Onnea teille loppuaikoihin, toivottavasti kaikki sujuu hyvin :)
  Terkuin urheilijatyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ku sie urheilijatyttö kommentoit! Kiva kun laitat aina ton nimimerkin perään niin muistan sut! <3

   En mie tuota sun kommaa ottanut missään nimessä "pirujen maalailuna", minusta on huippua kun immeiset kertoo omia tarinoitaan ja kokemuksiaan, olkoon ne sitte minkälaisia tahansa! :))

   Nii teillä on siis hirvikoira koirat roduiltaan ? Miten isoja pentueet oli ? Mun porukoilla on jämtlanninpystykorvia kaksi kappaletta, vanhempi otettiin isosta pentueesta (11).

   Pennun kanssa on kyllä huippua touhuta kun se on niin kiinnostunut kaikesta ja halukas oppimaan, ja mitä metsästyskoiraan tulee - metässä sen kanssa on rampattava , mikä sopii meikäläiselle <3

   Poista
  2. Joo, tällä hetkellä löytyy kaks norjanharmaata ja yks ajokki :) Ekassa pentueessa tais olla kaheksan, joista kuus selvis ja nyt tässä toisessa kaks. Viimeisimmässä oli muutenkin ongelmia, eikä ykskään pentu siis hengissä selvinnyt :( Jämtlanninpystykorvat vaikuttaakin aivan ihanilta, sellanen on siis keväällä tulossa meidänkin perheeseen :)
   Urheilijatyttö

   Poista
 6. Voi ei<3 kuinka paljon hänen paino on kasvanut❤ hennaaa mä haluun sun kauniis naamaa tänne nuyt:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI ihana, kiitos kovasti! jospa se munkin naamari täällä pian näkyis vaihteeks ;)

   Poista
 7. Mulla ei koirista oo minkäänlaista kokemusta, mutta meillä on kissa samoilla vaiheilla raskaana. Kyllä jännittää, että miten kaikki sujuu ja minkänäköisiä ja kokoisia tulee! Ongelmia meillekin varmasti tuottaa toi luopuminen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jännääää! <3 Tsemppeit teillekin sinne jännän äärelle! <3

   Poista
 8. Henna älä puhu niistä ihanista mahdollisista pennuista, muuten hurahdan koiranpentukuumeeseen !! Se on kyllä jännää aikaa, kun ei vielä ole tarkinta varmuutta, ja meilläkin oli samat oireet koirallamme, mutta valeraskaana se sitten olikin. :/ Mutta toivottavasti siellä käy hyvä onni ja pikku Iita saa terveitä pentuja. :) Onkos tyttö ennen saanut pentuja ? Kyllä tuo masu näyttää vähän venähtäneen, mitä lie, mitä lie ;) Paljon tsemppiä koko pentujutun kanssa ! Ja kivaa matkaa Lauran & Kaktun luokse !
  -neppis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihihi täällä tulee olemaan aika vaarallista tulevaisuudessa, jos pennut syntyy :D saattaa nimittäin tulla kuvia lapsukaisista ;) Meillä iidalla on ollut valeraskauksia ennenkin mutta ei kyllä oo koskaan paisunu noin pahasti, joten toivon mukaan tää on oikee raskaus ja eiköhä tuo taijja olla <3 Iida ei ole koskaan tehnyt pentuja ennemmin, joten kovasti jännäillään asian äärellä :) Kiitos kovasti tsempeistä, ja kiitos, todellakin nautin viikonlopusta <3

   Poista
 9. Pupsit ♡ suosittelen lääkärin lisäksi myös ultraa/röntgeniä päivillä n. 56-58, näkee heti tulevia mahdollisia komplikaatioita (pentu huonosti tms). Meillä on meinannu narttu menehtyä just tuon takia synnytyksessä, ja leikkaus oli hankala tehdä ku ei yhtää tienny mis kohti pennut (7) oli. Lähen rtg on n. 100km pääs. Tuosta lähtien kaikki on kuvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Kieltämättä houkuttais tuo ajatus röntgenistä niin tietäis suurin piirtein että montako sieltä on ylipäätään tulossa :) Pittääpä tuumailla tuota :) Muistatko paljonko röntgenkuvaus maksoi ? :)

   Poista
 10. Voooi pieniä karvapalloja! Mun jo edesmennyt narttu tehdä rysäytti pennut viereiseen huoneeseen edellisenä yönä kun päivällä oli kasvattajan määrä tulla hakemaan koira poikimaan kasvattajan luo. Onneks kaikki meni hyvin ja kun itse heräsin (pelkkään vaimeaan vikinään) niin oli jo 6 tervettä pentua tissillä ja yks tulossa just ulos. Kasvattaja sanoikin silloin että onneksi koira oli todella hyvässä kunnossa ja pennut oli oikein päin tulossa ulos,joten kaikki sujui hyvin. :) onnea tulevista vauvoista. <3 (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uijjui ! kiitos kommentista, ihanaa ku joku jakaa koira-fiiliksiä - sillä mä on täällä jo ihan paiseessa jännityksestä ! Odottelen kovasti että milloin alkaa tapahtua, toivon mukaan ei kuitenkaan vielä tällä viikolla sillä minä oon töissä ensi tiistaihin asti ! :S sanoinkin iidalle, että "rakas pinnistele niin, että synnytät ensi viikolla niin mamma voi olla kätilönä" <3 ja niin sen pitäis kaikkien laskelmien mukaan synnyttääkkin :) Mutta nämä on jänniä paikkoja, huhhuh :)

   Eilen tunsin pentujen potkut mahan läpi, ihan huikeeta <3

   Poista