lauantai 1. lokakuuta 2016

Mitä Karismalle kuuluu ?

Luulisin, että ainakin osaa teistä varmaan kiinnostaa, mitä meidän muille hevosille kuuluu ?  No vaikkei kiinnostaisikaan, aion kertoa silti :D  Aloitetaan meidän rakkaan tammamamman, pikku ruutitynnyrin kuulumisista!   Tarinoita Kassusta saatte lukea sitten myöhemmin, sillä pikkumiehellä on ollut myös paljon uutta ja jännää koettavaa. Tämä kesä oli muutenkin aika vaihderikas hevos-kesä, joten siitäkin saattaa tulla jonkinlaista postausta :)


Meidän oma fitnesstamma on pysynyt oikein tikissä kunnossa ja etenee koko ajan pienin askelin kohti laadukkaampaa tanssahtelua kentän pohjalla. Useamman vuoden veistämisen jälkeen uskallan röyhistää rintaani ja todeta omistavani suhteellisen tasapainoisen ja kohtuumukavasti monipuolisesti toimivan hevosen. Kesällä meillä tuli yhteistä taivalta täyteen 6-vuotta ja kun vertaa lähtötilannetta nykypäivään - voin todeta tehneeni edes jotain oikein. Terveenäkin se on toistaikseksi pysynyt.  Kertaalleen se näytti olevan pahasti jumissa / reväyttänyt itsensä laitumella tuossa loppukesästä, mutta homma saatiin kuntoon pienellä lomalla, kävelyttämisellä ja lihashuollolla.

Olen paljon panostanut edelleen sen perusratsastukseen, eli panostanut rentouteen ja tasaisuuteen sekä työstänyt kaikista askellejaista laadukkaampia niin, että se kantaisi itsensä jokaisessa lajissa hyvin selällään.  Sileän puolella olemme treenanneet myös taivutuksia, väistöjä ja käännöksiä. Aavistuksen vastalaukkaa ja vaihtoja, mutta ne ovat vielä niiin lapsenkengissä ja ei voi puhua missään muodossa,  että tamma osaisi ne kunnolla. Niitä kuitenkin aina pikkuisen maistellaan ja harjoitellaan maltillisesti.


Vaikka Karisma on parhaimmillaan kentällä sileänhommissa, olen pyrkinyt pitämään tamman liikunnan monipuolisena. Maastoilua, maastakäsittelyä, irto/liinajuoksutusta, mutta lisäksi hieman esteitä ja ajoa!  Ostin viime syksynä tammalle kärryt ja valjaat, joten ajohommiakin ollaan jonkin verran harrasteltu. Minähän olen aika kokematon ajohommissa, tai lähinnä valjastuksessa - mutta palautellut hommia mieleen kokeneemman kaverin ohjeistuksella.   Viime ajoreissulla meillä meni rengas hajalle kesken lenkin, joten koppakärryt lomailevat tuossa tallin nurkalla odottamassa uusia nakkeja alleen. Karismahan on superkiva ajettava ja vaikka on reipas luonteeltaan - se pysyy todella hyvin käsissä ajettaessa ja menee sekä rennon letkeää "valjakko-ravia"  mutta oikeasta käskystä siirtyy sujuvasti myös "vermo-raviin"  :D Tamma nauttii silmin nähden ajolenkeistä, ja jos vaan mahdollista - haluaisin ajamisen yhdeksi tai useammaksi osaksi viikottaista liikutusta.  Estesatulankin ostin tammalle jo ajat sitten, mutta vain muutamaan otteeseen ollaan puomeja ylitelty. Minä en edelleenkään hirveästi syty noista esteistä, mutta onneksi tamman vuokraaja syttyy, joten tamma pääsee loikkimaan pieniä esteitä silloin tällöin mielenvirkistykseksi.Olen pikkuhiljaa tänä syksynä aloittanut valmentautumaan tamman kanssa Vuokko Porthanin johdolla. Myös Karismaa jo useamman vuoden ajan, silloin tällöin liikuttanut Tarja on ottanut kertaalleen valmennuksen Vuokon silmän alla.  Maanantaina olisi seuraava valkka, ja se järjestetään naapuritallilla. Saisin valmentajani myös omaan kotipihaani ja on hän meillä kertaalleen käynytkin - mutta nyt menen naapuritallille ihan vain kokemuksen kartoittamisen vuoksi. Vaikka tiedän jo melkein valmiiksi että valmennus menisi paremmin kotona,  siedätän tarkoituksella Karismaa uusiin paikkoihin, jotta sen keskittyminen olisi parempaa mahdollisissa tulevissa valmennuksissa / kisoissa.  Sillä kun menee kaikki uusi niin herkästi tunteisiin ja sitten ollaan niin herkkää ettei malteta kuunnella kaikkea :D

Karismahan sai myös uuden vuokraajan vuoden alussa.  Tunsin Tiian jo aiemmin yhteisen ystävämme kautta, ja hän kävi viime syksynä ratsastamassa Karismalla ihan kokeilumielessä ja ihastui kovasti tammaan.  Loppuvuodesta hän ilmaisi halukkuutensa alkaa vuokraamaan tammaa, ja sai tutustua rauhassa tähän reilun kuukauden ajan. Vuoden alusta alkoi siis virallisesti vuokraaminen, ja hän on käynyt tamman luona 2-3 kertaa viikossa. Vaikka Karisma saattaa olla ajoittain haasteellinen herkkyytensä ja reippautensa vuoksi,  ja taatusti kokeilee ratsastajansa taitoja - on Tiia pärjännyt tamman kanssa hienosti ja kehittynyt paljon tämän vajaan vuoden aikana !  Tiia on talli- ja ratsastuhommissa tunnollinen, täsmällinen,  kunnioittaa minua hevosenomistajana ja noudattaa ja ottaa hyvin vastaan ohjeita/neuvoja - ja siten häneen on ollut todella helppo luottaa. Hän ymmärtää hyvin tammaa ja osaa suhtautua tähän oikealla asenteella.

Tiia  ja Karisma osallistuivat 24.9.  harjoituskilpailuihin,  joissa he osallistuivat helppo D  ja helppo C - luokkiin. Raviohjelmasta saatiin 1. sija  ja helposta c-stä sija 5 / 6. Molemmista luokista saatiin yli 60-prosenttia, mikä oli loistava tulos tamman ensimmäisistä kisoista. Ja alunperin kun lähdettiin lähinnä tutustumaan kisoihin ja hakemaan kokemusta, pitämään hauskaa. Ja päätavoite oli "selvitä hengissä takaisin kotiin"  :D   Paikka oli tammalle uusi ja jännittävä  - mikä tietysti toi räjähtävän energialatauksen tammaan. Tamma oli virkeä ja jännittynyt, hieman malttamaton radalla, mutta esitti Tiian kanssa hienoja pätkiä!  Etenkin keskiravit olivat aivan superhienot, ja niistä ratsukko saikin 7 pistettä.  Minä ihailin menoa ylpeänä kentän laidalta ja taisin tirauttaa pari kyyneltäkin.  Karisma keräsi katseita kisoissa ylväällä olemuksellaan ja patsasteli pörhäkkäänä odotellen omaa suoristusvuoroaan.  Olin kyllä niin ylpeä "minun tytöistäni"  <3


Olin tehnyt viime vuoden todella kovasti töitä ja nyt loppukesästä kova työ palkittiin - sillä pääsin vihdoin ja viimein ostamaan kauan himoitsemani: OMAN TRAILERIN !  Minulle tämä oli tosi iso juttu ja liikutuin kauppoja tehdessäni, sillä olin tehnyt niin hitosti töitä asian eteen. Laskenut pennejä tarkkaan, jotta saan kerättyä roposet kasaan ja investoida taas sellaiseen asiaan, joka auttaa tässä aika huomattavasti hevosharrastuksessa. Ja tässä se nyt on!  Nyt minun ei tarvitse kysellä kiusaantuneena koppeja lainaan eikä ole kynnystä lähteä nimeomaan näihin valmennuksiin, kisoihin tai minne vaan halutaan - nyt kun on oma koppi!  Päästään ensi talvena  läheiselle maneesillekin treenaamaan useammin, jos vaan itse haluamme !Minä itse olen ollut tosi väsynyt viime ajat ja koko kroppa kertoo minulle,  että tämä eukko on kaikkensa antanut viime kuukausien aikana. Silti olen todella ylpeä itsestäni!  Ensi kesän uudet haasteet odottaa, joten uusi säästökohde on valittu ja on ollut aika taas tehdä rahaa ja samalla pitää kukkaronnyörit tiukilla!  Se, mikä on ensi vuoden projekti ja miten saan rahat taas kasattua - on sitten toinen tarina ja siitä kuulette vielä jossakin vaiheessa.

<3 Henna

6 kommenttia:

 1. Olisiko sinun kroppa remontti päivitys kuvien kera mahdollinen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä joo, muttei ole ihan lähiaikoina tulossa kuitenkaan ! :D Lupaan kuitenkin postata asiasta jossain vaiheessa ! :) kiitos sulle mielenkiinnosta ! :)

   Poista
 2. Hyvä Henna! Oot ihan super! Karisma on niiiin kaunis ja onnea tuleviin kisoihin <3 Sun innokkuutes näihin säästöhommiin ja kehittymiseen on niin ihailtavaa! Susta on hyvä ottaa mallia :) Tsemppiä valkkoihin ja muuhunkin!

  ~Silja<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muru! <3 tää mun tapa elää ja olla niin suunnitelmallinen on toisaalta todella palkitsevaa ja hyödyllistäkin - mutta taas hurjan rankkaa ja välillä matkaväsymys iskee :D mutta sitkeesti eteenpäin mennään :) kirjoittelen teille minun rahansäästö-kikoista tulevaisuudessa :)

   Poista
 3. Ihana tamma :)! Äkkiä varsankin kuulumisia, en malta odottaa :D!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eiköhän niitäkkii kohtapuoliin tule :) <3

   Poista