torstai 19. helmikuuta 2015

Henna ja Karisma esittelee: Christ Iberica Plus

Dodii!  Nyt olis pitkästä aikaa tarjolla "vähän" ratsastuskuvia ( älkää kuolko runsauteen)  ja lyhyesti omia tuoreita fiiliksiä uudesta varustehankinnasta, Christ Iberica Plus- lampaankarvasatulasta.

Kuva pöllitty googlesta. 

Olin jo jonkin aikaa kypsytellyt mielessäni ajatusta ostaa Karismalle toinen satula. Koska Kuskolla toisena satulana on lännensatula (sitäkään en ole vielä ehtinyt esitellä), johon olen todella rakastunut - ajattelin alkuun ostavani Karismalle myös länkkärin. Ajat sitten myös yksi vaihtoehto oli ollut estesatula, jotta pienimuotoinen este (lue max kavaletti) - työskentely oltaisiin voitu aloittaa. Se asia kuitenkin on ajankohtainen uudelleen ehkä aikaisintaan syksyllä, kun tamma on perusteellisesti kuntoutettu varsa-ajan lomailuistaan (joka ei hyvin todennäköisesti ole kovin pitkä loma) ja saatu perusratsastus taas toimimaan entiseen malliin. Ehkä joku päivä meillä on tallilla myös estesatulakin, mutta se saa nyt vähän aikaa odottaa vuoroaan.

Tosiaan, koska tamman raskauden loppukolmannes käynnistyy ihan juuri näillä näppäimillä, alkaa myös liikunnan keventely pikkuhiljaa.  Vielä Karisma ei koe itse olevansa ollenkaan valmis kevyempään menoon, sen verran kova energialataus mammalla on edelleenkin. Olenkin kysellyt siltä, missä on rouvan raskausajan väsymykset ja pahoinvoinnit, mitä minulla itselläni oli -  ei oo kuulemma näkyny ;)   Mutta mahan ja sen kautta myös painolastin kasvaessa aletaan vähän kerrassaan lyhentelemään mm. laukka ja ravityöskentelyn aikaa, seuraamaan fiiliksiä muutenkin jalkojen ja hevosen kuomitusta yleensäkin ottaen. Siirrytään reippaamasta työskentelystä kevyempään ja verkkaimaiseen humputteluun.  Vielä ei kuitenkaan ole aika siirtyä täysin köpöttely- taikka sunnuntai-ratsuksi, sillä meidän sportti-mamman päänuppi tuskin kestäisi sitä.

Lännensatulan sijasta kuitenkin päädyin ostamaan myöskin pidemmän aikaa himoitsemani lampaankarvasatulan, joka on sopiva välimuoto satulalla ja satulatta ratsastamisesta. Onnekseni löysin satulan vähän käytettynä, huomattavasti edullisempana.   Satula sopii kaikkiin selkiin, koska se on pelkkää lampaankarvaa ja mukautuu hevoseen sen omien muotojen mukaan ilman että sen pitäisi painaa mistään. Se on lämmin, pehmeä ja äärimmäisen mukava sekä hevoselle että ratsastajalle.  Sen avulla pääsee hyvin lähelle hevosta, mutta saa myös pehmustusta takapuolelleen ja tukea myös istunnalleen. Minä en tosin ole mikään maailman kaunein istuja mutta annettakoon se anteeksi.


Christin lampaankarvasatuloista Iberica plus on tukevimpia malleja, koska siinä on edessä ja takana selkänojamaiset tuet.  Lisäksi satulassa on "kauhukahva" edessä, jos meno yltyy hyvinkin villiksi. Koska Karismalla on tietysssä mielentilassaan tapana joskus säikkyä maastossa äkillisiä ääniä tai jotain muuta hänen mielestään mielenkiintoista, on satulan kuppimainen ja "sohvamainen" malli ihanan turvallisen ja "pelastavan" oloinen. Olen testannut satulan nyt kolmeen kertaan Karismalla,  rauhallisempi maastoköpöttely,  vauhdikas maasto ja lisäksi tänään koulutreeni kentällä. Kaikissa tilanteissa satula on tuntunut niin luotettavalta, että minun on ollut helppo rentoutua siellä. Myös hevosen liikkuminen on kevyttä, helppoa ja letkeää.  Tosin karisman energiataso usein vaikuttaa muutekin siihen, miten helppo sen selässä on istua ylipäätään :D  Tänään neitillä oli taas virtaisa päivä, edes satulavyön pehmuste ei meinannut pysyä menossa mukana, joten se piti heivata kyydistä pois kesken humputtelujen :D Kerran kompuroitiin vähän nenällemme ja sen kautta kyljelleen. Vähänhän tuo säikäytti lähinnä varsan vuoksi, mutta onneksi rempulat eivät olleet isot ja vastasivat lähinnä köllähtämistä - aivan kuin olisi pehtaroimaan ruvennut.  Iltatallilla sain tuntea tutut ja turvalliset potkut massun läpi.


Tänään kävin myös Kuskolla ensimmäistä kertaa maastoilemassa satulan kanssa ja homma toimi kuin rasvattu myös vanhuksen selässä.  Ihana, kun on tuollainen mukava lussuttelu-satula joka on pehmeä, lämpöinen ja hevosellekin miellyttävä.  Ja ennen kaikkea passeli molemmille.  Alhaalla kuvia meidän muhkupullasta paksussa talvikarvassaan herkuttelemassa ja  piehtaroimassa lenkin jälkeen.  Meidän lussumussu on voinut hyvin eikä koe olevansa yhtään 20-vuotias "pullamössö", vaikka minä niin koitankin väittää. Kusko on kyllä ihanan luotettava kaveri myös lasten ratsastella ja Onnikin on ollut jo mukana köpöttelylenkeillä meidän kanssa.  Kusko vaistoaa heti kun on lapsi kyydissä ja on entistä varoivaisempi askelissaan.

Vähän jos karvaa on. 
"Lämminverinen suomenhevonen" 
 Onko teillä kellään lampaankarvasatulaa käytössänne ?  Jaa kokemuksesi ja fiiliksesi !    ja muutenkin saapi rohkeesti kommentoida ja kysellä jos jotain jäi askarruttamaan !

 <3 Henna

15 kommenttia:

 1. Olipas hyvän näkösiä kuvia! Kaama on vaa nii näppärän näköinen mutsi :)
  Ja tukeva toi satula! Meil on ihan liru ku vertaa :D ite harrastan yleensä siinä lampaankarvas viä jalustimiakin koska.. oon nolo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja voi herrajumala sentähä tota Vusen karvaa :DD Ihan hillitön! Hitto ku en muistanu edes että hevosella voi olla noin pitkä karva ku meillä klipataan turrikkaat tai loimitellaan niin ettei niille tule mammuttikarvaa :D Lycka till ku tua tuosta irtoaa!

   Poista
  2. Kiitos paljon ! <3 Kaama on kyllä ollut tosi kiva viime aikoina rattastaa kaikinpuolin, ei oo riukkunu maastossakaan vaikka kyllä sillä menohaluja on aina, välillä pitää vähän neuvotella tuosta vauhdista, että mikä se tempo nyt oikein olikaan :DD Mutta nyt kun taas on saanut säännöllisesti mennä sekä treenejä kentällä, maastoilla sekä reippaasti että köpötellen ja lisäksi juosta irtonakin - on se selkeesti tasaisempi rattastaa kun on jonkinlainen rytmi hommissa mukana :) ei pääse päänuppi kuormittumaan :D

   Tuossakin satulassa on mahdollisuus jalustimille, mutta keventelyä tai isoa varaamista ei suositella pistekuormituksen vuoksi. Tosiaan tuo on niin tukeva ja kuppumainen satula ettei tuossa koe edes tarttevansa jalkkareita, ja hyvä niin kun minun viluisat varpaat pysyyvät paremmin lämpimänä kun saavat roikkua vapaasti :DD

   Ja vuse - mä niin tiijän, tuo karva on iha julmettu! :D Et usko mikä savotta mulla on joka ikinen kevät kun tuo mammutti alkaa purkamaan turkkiaan :DDD Noh, hyvin tarkenee vanhus paukkupakkasillakin <3

   Poista
 2. Tosi kivan näkönen satula, haluaisin itsekin kokeilla, pitäsköhän eka vaan hankkia hevonen? :D Ihania kuvia ja sun hepat näyttää niin tyytyväisiltä sun kanssa :) Istuntakin sulla on oikein hyvä, tai ainakin parantunut viime kerroista, minun oma on kyllä niin päin pehvaa :D Mua jännittää niin paljon sun puolesta se varsuli että huh :3 Oon niin varma että siitäkin tulee aivan täydellinen, kun omistajakin on noin ihana <3

  ~Silja<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi sinnuu Silja, kiitos kun uskot meihin <3 toivotaan että varsasta tulis kiva kaveri, kun saa sopivassa suhteessa rakkautta ja rajoja, kokemuksia ja rutiinia :) jännityksellä kesää ja ennen kaikkea tulevia vuosia odottaen, jaiks ! :D

   tuossa satulassa on kyllä helppo istua vaikka kyllä kroppakin saa tehdä kivasti töitä samalla. tosi kiva yhdistelmä, tykkään kyllä hurjana <3 ja mikä parasta se sopii molemmille hevosille <3 Jos joskus sulla on heppa niin ehottomasti suosittelen hankkimaan tämmösen ! :)

   Poista
  2. Pidetään mielessä! Siinä saattaa kyllä kestää hetki, kun se ylläpitokin maksaa jonkin verran. Se ois kyllä mun unelma, että joskus omistaisin hevosen. Pidä oikein kivaa nyt tuon ihanan satulas kanssa :)

   ~Silja<3

   Poista
 3. Meillä on lampaankarvasatula ahkerassa käytössä! Eri mallinen, mutta siinäkin tukea edessä ja takana. Pois en vaihtaisi! Lähinnä maastossahan sillä mennään, mutta muutamat ratsastustunnitkin tullu sillä mentyä. :) jalustimia ei oo käytössä, eikä oo tuntunu tarvitsevankaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nämä on kyllä ihan huikeen ihania! turhaan näitä hehkutetaan, kun on hevosellekin niin miellyttäviä :) toimiivat tosiaan selkeesti myös maastossa että kentälläkin :) en itekään koe tarttevani jalkkareita, kyllä nuo nivuset saakin kivasti reeniä samalla :DD

   Poista
 4. Voiii ihan mahottoman ihanan näköinen tuo satula! :) Harmittaa, kun en oo ehtinyt vieläkään käymään.. josko jo ensi viikolla onnistuisin järkkäämään menoni niin, että pääsisin tulemaan.

  Ja oihh miten suloinen ja ISO Kaaman masu on, awwws! :D<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kyllä kieltämättä ihan superi satula! tuu ihmeessä testoomaan <3 ensi viikolle on jo jonkin verran sovittu alustavasti menoja mut kysele ihmeessä mitkä päivät olis vapaina, sitä seuraava viikko on kyllä selkeeesti väljempi, ainakin toistaiseksi :)

   Poista
 5. Meillä on lampaankarvasatula käytösäs ainoana satulana, koska sopivaa satulaa ei yksinkertaisesti ole löytnyt. On toiminut hyvin eikä hepalle ole tullut selkävaivoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, niinpä näkkyy olevan! en oo muistanutkaan ollenkaan, kun en oo muistanut että siekii kirjoitat blogia :D noh, nyt oon blogisi lukijalistalla niin muistan paremmin ;)

   Poista
 6. hei tämä nyt ei kyllä tähän asiaan kuulu mut voisitko kevään kunniaksi tehdä sellaisen sinä sanot minä teen haaste video postauksen ?

  VastaaPoista
 7. Eikun siis minä sanon sinä teet haaste videon ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okkei.. tota hmmmh :D Mä en oo kovin innokas tekemään tämmösiä "pelleily"videoita yksikseni - kun en ees osaa tehdä minkäänsortin videopostauksia omin avuin :D se on sit eri asia, jos kavereitten kanssa tehdään joku hauska videopostaus :) mutten oikein lämpene tämmösille haasteille ;) kai mä sit alan olla jo sen verran vanha ja tosikko "käpy" sellaisiin ;)

   Poista